Lijepa Istra, 2. dio / Beautiful Istria, part 2

Please scroll down for English
Jesen se iznenada uvukla u grad, na velika vrata: temperature su preko noći pale za poveći broj stupnjeva i kiši cijeli dan. A ja još sređujem fotografije i dojmove s ljetnog odmora i nudim vam posljednji post o lijepoj Istri, kao oproštaj s ljetom.
Negdje na pola godišnjeg odmora odvezli smo se do Pule. Istarska tura nije mogla proći bez posjeta ovom prekrasnom, ujedno i najvećem istarskom biseru. U svojoj sam glavi i kroz fotografije koje smo uslikali grad podijelila na dva dijela-"moderni", gdje sam imala dojam gotovo kao da sam kod kuće i gdje ništa ne daje naznaku kako se nedaleko kriju svjedoci nekih davnih vremena te antički, bogat prelijepom arhitekturom koja prkosi vremenu i stoji kao uspomena na veliko rimsko doba.


Taj je dio, naravno bio zanimljiviji i oku ugodniji, pa smo se zaputili prema staroj jezgri, gdje nas je prvo dočekao Slavoluk Sergijevaca, antički rimski slavoluk, ujedno jedan od najljepših pulskih antičkih spomenika.

Augustov hram, na središnjem gradskom trgu Forum, posvećen prvom rimskom caru Augustu je sljedeće antičko zdanje na koje nailazite.Ovaj povijesni atraktivni dio Pule još uvijek vrvi turistima. Šečući kamenim uličicama, naići ćete na brojne štandove sa jestivim i nejestivim suvenirima, preskupim trgovinicama i restorančićima, od kojih mi je posebno simpatičan bio jedan naziva "Mršavi i debeli" :) Najbrojniji i vjerojatno najprodavaniji suvenir je pulski amfiteatar u malom. I da, naravno da sam si kupila jedan :) Na Forumu se tu večer održavao sajam tradicionalnih istarskih proizvoda, među kojima ste mogli probati i kupiti pekmeze od voća, rakije i likere, domaći med (prekrasan med od lavande), smokvenjake itd.


Ja sam otišla kući s jednim divnim pekmezom od smokava i smokvenjakom, gospodarstva Frutko, čiju web stranicu i proizvode možete pogledati ovdje.Korak za korakom šetnja nas je dovela do velebnog zdanja pulske Arene.


Vjerujem da ste gotovo svi čuli i upoznati sa pulskim amfiteatrom, prekrasnim monumentalnim zdanjem i svjedokom antičkih vremena, rimskog načina života i zabave, gladijatorskih "igara" i narodnih predstava. Poznato je kako su Rimljani bili hedonisti i itekako znali uživati u životu. Gladijatorske igre koje su se odvijale u središnjem dijelu ovoga koloseuma bile su užitak kako za koga, naravno, okrutno zabavna predstava za građanstvo i plemstvo.


 Čaroban je osjećaj šetati prašnjavim tlom Arene, sjediti na golemom kamenom stepeništu i zamišljati kako je ta ista radnja izgledala nekada davno. U ovo zdanje uđete s osjećajem poštovanja i divljenja, a iziđete s istim tim osjećajem samo na kvadrat.

Ispod Arene nalazi se izložbeni prostor gdje možete pogledati kako su stari Rimljani izrađivali i skladištili vino i maslinovo ulje.


                                                                            amfore


Puni dojmova i prekrasnih slika sačuvanih u pamćenju i fotoaparatu, ali i umorni, uputili smo se na brzi zalogaj prije nego se vratimo u apartman. Izabrali smo bistro odmah pored Arene, Colosseum, gdje smo marendali odlično začinjen kremasti rižoto od plodova mora, sezonsku salatu i umjesto vina osvježili se čašom pive.


Hrana je bila dobra, ali za tu kvalitetu preskupa. Pretpostavljam da je cijena uvjetovana atraktivnom lokacijom-blizinom Amfiteatra. U vrhunskom restoranu jela sam jeftiniji rižoto od ovoga, a radi se o bistrou, doduše sasvim pristojnom, ali ne na razini restorana. No, nismo se mnogo žalili jer smo se fino najeli pa punih želuca vratili u Dugu Uvalu.
Zadnji dan našeg boravka u Istri, na putu prema Karlovcu posjetili smo divne gradiće Labin i Rabac na čijoj smo pješčanoj plaži potražili osvježenje...

                                                                            Rabac

...i restoran koji me oduševio, "Due Fratelli", između Labina i Rabca. Naime, ovaj mi je restoran preporučila simpatična žena u Labinu, gdje sam ušla u prvu trgovinicu na koju smo naišli i jednostavno pitala gdje se ovdje ili u okolici može dobro pojesti. Na njezinu preporuku i još jednog starijeg gospodina koji se tamo našao kao kupac, posjetili smo restoran čija su hrana i ambijent stavili točku na i jednom lijepom godišnjem odmoru. Obiteljski restoran braće Dragičević nudi istarske delicije kroz koje ćete doživjeti pravu Istru, svježu ribu iz vlastitog ulova koja izravno sa broda dolazi u kuhinju i priprema se s mnogo ljubavi i pažnje te lijepu ponudu vrhunskih stranih i domaćih vina. Svježi brancin, istarski fuži sa divljači, palačinke sa skutom, medom i orasima...zvuči božanstveno, zar ne?


Već na samom ulazu jasno vam je da ćete se ovdje osjećati itekako ugodno. Dočekao nas je prizor lijepo uređenog ambijenta, umirujućih boja, s naglaskom na istarski tradicionalizam, zidovima punim umjetninama, amforama, lutkama obučenima u tradicionalnu nošnju, jedna simpatična mlada konobarica i nekoliko koraka dalje vitrina sa svježom ribom i lijepa selekcija vrhunskih vina. S velikim sam oduševljenjem gledala u svježe šarage, orade, brancine i saznala kako je riba u ponudi upravo riba iz vlastitog ulova. Obitelj se, naime, osim ugostiteljstvom bavi i ribolovom. Svježa riba iz vlastitog ulova-svakako nešto što cijenite.


U velikoj sali naići ćete na divan roštilj, gdje se hrana grilla oslovce ispred vaših očiju, sa čije strane stoje spremna "pomagala" za roštiljanje. Ribe sa gradela, morski specijaliteti ispod peke-za mene nema ništa bolje.Ali jednako dobri bili su i Istarski fuži sa divljači i njoki u istoimenom umaku. Za svaku su preporuku. Kontinentalka u meni bi dodala suhe šljive i malo više ljutine umaku, ali to je zapravo zanemarivo s obzirom na kvalitetu hrane koju jedete.
Ovdje možete pogledati web stranicu restorana. Moje najtoplije preporuke, ako se zateknete u Istri.
Gotovo je još jedno ljeto, ušli smo u jesen i sve ljepote koje ona donosi. Na kraju vam donosim jednostavan desert kojeg sam radila na odmoru. Ne peče se, a nije se ni mogao peći i da sam htjela jer u apartmanu nismo imali pećnicu :) S obzirom na prirodu ovog odmora i sve izlete, nisam mnogo kuhala i lijepo sam se odmorila.

                                                                Nepečeni cheesecake u čašama
                                                                               -za 4 osobe-
 • 500 g krem sira
 • 200 ml vrhnja za šlag
 • 2 žlice kiselog vrhnja
 • 2 žličice arome vanilije
 • 5 žlica meda
 • voće po izboru (preporučam bobičasto, ja sam koristila maline)
 • keksi (koristila sam petit beurre)
1. Smrvite kekse.
2. Izmiksajte vrhnje u mekani šlag, pomiješajte ga sa sirom, kiselim vrhnjem, vanilijom i 3 žlice meda.
3. Na laganoj vatri zagrijte voće pomiješano sa 2 žlice meda dok se ne pretvori u kašastu smjesu.
4. Slaganje: Uzmite čaše, na dno posipajte smrvljene kekse, na to red sirne kreme pa umaka od voća, ponovite dok ne dođete do vrha čaše.


Čitamo se uskoro!


                                                              Beautiful Istria, part 2


So, this is the last part of my vacation in pictures, shown above. The trip would be incomplete without a visit to the largest Istrian city, Pula. It’s a true historical gem, rich with architectural witnesses of the ancient Roman times. Famous for its Roman Amphitheatre and numerous historical structures, it stands to show us the beauty and resourcefulness of ancient times. It feels magical to stroll around this big complex and look at the stone architecture, think about the Romans, emperors, gladiators, lions and shows that were staged in the middle of it. Or sit on a large complex of stone blocks, in the middle of this huge venue, in peace and quiet, under the clear sky. You can see so many remnants of the ancient Romans in Pula. Besides Amphiteatre, you should take a look at the beautiful Temple of Roma and Augusts, as well as The Arch of the Sergii.
A break had to be made, and what a better way to recollect photos and ponder on the beautiful architecture you had just seen than grab a quick bite at a local bistro. We chose the one near Amphitheatre,  Colosseum. We had seafood risotto with vegetable salad and a refreshingly cold glass of beerThe food was good, but a bit pricey. I would say the price did not quite match the quality, but I guess it is based on the attractive  location-just next to the Amphitheatre.


On the way back to the car, we took a chance to glance at the local products fair that was held on the main square. People displayed stands filled with home made goods and edible souvenirs.I was offered to try excellent fig liquers, the best honey in the whole world-lavender honey and traditional fruit jams. I ended up buying a jar of lovely fig spread and the so called smokvenjakIt is a round-shaped fig cake made of dried figs, spices and fig liquer. It is a traditional food of coastal Croatian area, packed with nutritive values that fisherman, farmers and sheperds used to snack to give them strength and as a reward for their hard work. Smokvenjak is one of the most popular traditional Istrian products. Serve it with a sweet fruit liquer as an appetizer or with some goat’s cheese as a perfect healthy ending to a meal. The month of September is actually known as the fig month in Istria.
We ended our trip with a visit to two beautiful towns called Rabac and Labinand a great restaurant nearby called “Due Fratelli”This was on of my favorite parts of the trip, a perfect way to end a vacation-with great food. This restaurant represents authentic Istrian cuisine. When you enter, you are greeted with pleasant smiles of the staff and beautiful interior of bright, soothing colors. You simply feel welcome, happy and calm. And excited about the great food you’re about to taste. A big stone barbecue is the center of a large area filled with tables. You basically get to watch the food being grilled in front of you. A bottle of olive oil, a sprig of fresh rosemary, sea salt and barbecue tools are placed by the grill. Fresh fish displayed on ice is something that will definitely catch your eye, as well as a lovely selection of excellent wines. I was so appreciative of the fact that this is a family restaurant and they own a fishing boat, so all the fish on the menu is the very fish they catch on their own. We went with Istrian specialties like fuzi and gnocchi with wildgame. Istrian fuzi is a traditional pasta made with basic pasta dough ingredients and covered with meat sauce. Gnocchi are also very popular here and are originally served with meat sauce from deer, rabbit or boar. 

You can check out their website here. The article about the restaurant will appear at honestcooking.com in a few days, so feel free to pop by :)

Restaurant “Due Fratelli”

Montozi 6, 52220 Labin, Croatia

Tel.   ++ 385 52 853 577
Gsm. ++385 98 366 498
Gsm. ++385 98 334 030

e-mail: due-fratelli@pu.t-com.hr

I hope you enjoyed the tour and decide to visit Istria some day!
And now, a recipe. Since I was on a vacation touring different places, I did not cook a lot. Our meals ended up being simple dishes like pasta with sauce, salads, risottos. I did make a dessert one day, one that you don't bake. We actually didn't have an oven in the apartment where we stayed :) I had to improvise and it turned out to be great, actually. With this light dessert I bid farewell to summer! 
                                                          No-bake cheesecake parfaits
 • 500 g cream cheese
 • 2 tbsp sour cream
 • 200 ml whipping cream
 • 2 tsp vanilla extract
 • cookies
 • fruit (I used raspberries, frozen)
 • 5 tbsp honey
1. Crush cookies (I used butter cookies-petit beurre). 
2. Whip cream until soft peaks form, combine it with cream cheese, sour cream, vanilla and 3 tbsp honey. Add more sweetener to taste.
3. Put fruit into a saucepan, add 2 tbsp honey and heat until everything comes together and fruit softens. I recommend you use berries. 
4. Assemble: Take glasses, put crumbled cookies on bottom, then one layer of cheese mixture, put fruit mixture on top and repeat until you get to the top of the glass. Repeat with the rest of the glasses. Let cool completely in fridge and serve.
This recipe serves 4.

35 komentari:

 1. hvala ti što si ovako prekrasno prikazala u slikama ali i riječima "moju" Pulu.

  OdgovoriIzbriši
 2. Odličan post (i onaj prvi dio). Mi smo bili na bračnom putovanju po Istri. Na sličnoj ruti kao i vi. Jako nam se svidjelo...

  OdgovoriIzbriši
 3. @jubistaca-hvala! Zadnji put (prije ovoga) sam bila u Amfiteatru negdj eu 7. ili 8. razredu osnovne škole, na ekskurziji :)
  @Tamara, puno ti hvala, drago mi je što ti se sviđa post i što sam korektno prenijela dojmove, moram priznati da sam imala malu tremu znajući da su neke od vas blogerica upravo iz ovoga kraja i zato mi je baš drago što ti se sviđa :)

  OdgovoriIzbriši
 4. nisam dugo bila u istri, ali od ovog posta poželim odmah otići :)

  OdgovoriIzbriši
 5. Odlična klopa i hvala što si nam priuštila virtualni turistički obilazak Pule

  OdgovoriIzbriši
 6. Pula,Pula..grad koji volim isto kao i moje rodno mijesto,jer sam svoje najljespse godine ostavila u njemu.
  skolovala se\,zaljubila,udala,rodilakcerku i mozda bi i danas bila tamo ,da nije bilo ,ono sto je bilo..
  Uspomene se ne zaboravljaju i svaki puta kada ugledam Arenu u meni podigne bujicu uspomena..bas ti Hvala za divan text i prelijepe slike !!!!!!

  Hrana je uvijek bila skupa..cak davne 87/88-e god..kada sam radila u Arenaturistu,pa zatim u privatnom restoranu(Varazdinac)koi se nalazio pored same Arene,cijene su bile jako visoke i rijetko smo isli u restoran na veceru ili rucak.

  OdgovoriIzbriši
 7. Kaj da ti velim još jače volim Istru.

  OdgovoriIzbriši
 8. Hi Tamara, just headed over here when I saw the picture of this parfait. It's after dinner right now and no desserts in the house. Wish I had the ingredients for this, but will have to wait until tomorrow.

  Thanks for sharing all the photos. Croatia just keeps getting more interesting. Whenever I get the chance to visit, I'm going to make sure it's in September - Fig month!

  Mark

  OdgovoriIzbriši
 9. Divan post,opet sam uživala uz predivne slike...lijepo:)

  OdgovoriIzbriši
 10. Prekrasne fotke i uvek tako zanimljivo napisani utisci sa puta, bas uzivam u ovim tvojim gastro-putopisnim postovima!;))

  OdgovoriIzbriši
 11. Incredible Tamara..wonderful photography and fantastic meals and of course scenery!!!

  OdgovoriIzbriši
 12. Prekrasan post Tamara!

  OdgovoriIzbriši
 13. Divan ugodjaj,...Fantasticna hrana, divna priroda i bogata istorija!

  OdgovoriIzbriši
 14. Jedno sam ljeto, dok sam još bila curičak od nekih 5-6 godina, ljetovala sam u Dugoj uvali. Sjećam se damo otišli na izlet u Pulu i u tragovima se sjećam Arene, ali ničeg drugog. Znam samo da sam bila oduševljena veličinom i gordošću tog amfiteatra. Fotke i priča, po običaju, prekrasne!

  OdgovoriIzbriši
 15. Divno, divno!!! Bas sam uzivala u ova dva posta! :)

  OdgovoriIzbriši
 16. Monika, ja sam tamo prvi put bila prije 5 godina, sviđa mi se :)
  Mirjana, lijepo je čuti da te tako divne uspomene vežu uz ovaj grad.
  @ Mark, thank you for your kind words, If you ever get to be in this part of Europe, I'd be glad you visit!

  OdgovoriIzbriši
 17. Divni su ti ovi putopisni postovi, a ja bih po Istri mogla uvijek i još švrljati! :)

  OdgovoriIzbriši
 18. Hvala, Tadeja, i ja, svako ljeto, volim taj kraj

  OdgovoriIzbriši
 19. Baš je lijepa Istra :)

  Tamara, reci mi, koju opremu imaš (fotić, objektiv), i kako si zadovoljna? Općenito, i s obzirom na fotografiranje hrane i fotografiranje drugih motiva?

  Ja mjesecima kmečim kako bi htjela ili novi fotić ili novi objektiv, a DEFINITIVNO nemam para za oboje (i za samo jedno od toga će se jedva navući, uf). Ako kupim objektiv onda moram barem ovaj stari fotić poslati na čišćenje senzora, jer je pun fakin prašine, to je prestrašno. Kad fotkam sa zatvorenom blendom, znači ovako vani kad je sunčano i to, sve se točkice vide po nebu i oblacima, nema šanse da fotka bude iole upotrebljiva dok to sve ne popravim u fotošopu. Kad vidim ove tvoje fotke bez ijedne mrljice na njima dođe mi da plačem :D

  Ali bože koliko te stvarčice koštaju. Jest da su kul i to sve, ali nemam ja toliko novaca :kme: Majkemi, dođe mi da pošaljem sve u pm, kupim dozu i razvijač, i skener za film i iskopam svoju staru Fujicu pa s tim krenem fotkati. Ionako mi samo čami ta Fujica, nisam ni jedan film ispucala otkad sam je kupila, žalibože tih 600 kn. :D Mogao ju je imati netko tko će je voliti i voditi redovito van, a ne ja. :(

  OdgovoriIzbriši
 20. Hej, u pravu si, fotografska oprema može koštati kao suho zlato ili 2 stana ili auta :) Ovisi tko što želi, odnosno kome što treba. Nedavno mi se udala prijateljica, a na svadbi su fotografi bila dva dečka, profesionalca, koji inače slikaju za Klik i neke magazine, kad sam ja vidjela njihovu opremu došlo mi je da zaplačem :) Fotoaparat od 20-ak tisuća kn i tako to.
  Uglavnom, ja sam sebi kupila sada za početak čisto jftin fotić s kojime se mogu dobiti solidne fotke, Canon EOS 450 d. Sada ga planiram nadograđivati objektivima. Zapravo u dobrom objektivu leži puno toga i sa dobrim objektivom u kombinaciji s ovim fotićem se mogu dobiti izvrsne fotke. Planiram si kupiti objektiv kojeg se da naći i polovnog na njuškalu za 600 kn, tako da može se skrpati nekako :)

  OdgovoriIzbriši
 21. PS. Mene su oduševile one tvoje slike jadranskog podmorja!

  OdgovoriIzbriši
 22. Da, ovaj fotić sam ja platila 2 i pol tisuće kn, inače u trgovinama košta po 4-4 i pol tisuće, a nema dugo je izišao i noviji model, 500 d, a da se naći i na njuškalu taj kakav ja imam, gledala sam, prosječno su po 3000 kn, uz neke nebulozne ponude tipa 5000 za polovni, a za tolko kupiš novi u dućanu, no to ti obično spuste cijenu kad ih ti spustiš na zemlju :)

  OdgovoriIzbriši
 23. Evo, ovo ti je moj:

  http://www.canon.hr/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_450D/

  Koristim za sada samo taj kit objektiv koji dolazi s njime, i planiram si kupiti neki bolji objektiv. Imam i tele objektiv, ali njime ne slikam hranu.

  OdgovoriIzbriši
 24. Ja sam stvarno totalno prezaljubljena u fotografiju, ali fakat mi se nekad čini da bih trebala odustati od digitalne fotografije i prebacit se na analognu, jer jednostavno previše je to novaca.

  Ne usudim se kupovati polovne stvari jer mi je malo bed, što ako ispadne da je objektiv ogreban ili ima neku manu, ili kupim polovni fotić koji dođe s prašnjavim senzorom (kao što je ovaj trenutni došao) ili crkne u nekom trenutku a nije pod garancijom više (moja frendica kupila Pentax koji joj je umro naprosto nakon par mjeseci, srećom je pod garancijom, ali zamisli da ti se to dogodi s polovnim, uf).

  Ako želim bolje fotke raditi treba mi obavezno jedan dobar zoom objektiv dovoljno širokog raspona da pokriva većinu mojih potreba, ali obično ono što ti oni ponude u pogledu fokalne dužine uskrate u pogledu brzine, znači uz to bi mi trebao i neki brzi objektiv za fotkanje u lošim svjetlosnim uvjetima, ili možda macro objektiv, za fotkanje hrane i cvijeća (moj fejvrit motiv, lol, makar znam da je dosadan), pa onda nekakav teleobjektiv – ma u biti, i ne treba mi teleobjektiv, ne slikam ja takve stvari, dosta mi je neki makro, ili extension tube za makro, al opet, i to košta par tisućica, a onda trebaju još i filteri, polarizacijski (koji su skupi, uf) i uv (koji služe i kao zaštita za staklo objektiva), a onda ako potrošim toliko novaca na kvalitetno staklo, ne mogu nastaviti koristiti svoj bijedni eos 350d nego bi trebala apgrejdati na nešto bolje, tako da mogu izvući maksimum iz svojih objektiva kad sam već uložila u njih... Što sve ispadne HRPETINA novaca...

  Vidiš ti kuda mene takvo razmišljanje odvede? :D

  A do nedavno sam bila sasvim zadovoljna s ovim što imam (najviše zbog činjenice da NIKAKAV apgrejd nije dolazio u obzir, jer nisam imala ništa novaca, a sad bi mogla potrošit nešto, ali ne dovoljno da kupim sve što želim, ofkors :D).

  Ajme, ja nisam normalna. Bacit ću se u analogne vode, bit će to bolje i za moje zdravlje i za moj džep. :D

  Ali opet, analogna fotografija nudi ograničene mogućnosti, što znači da trebaš biti vještiji fotograf da izvučeš nešto jednako dobro iz nje, pa se postavlja pitanje što ako ispadne da ja totalno fejlam u tom pogledu? :D A i nije mala stvar naučiti razvijati film i te stvari.

  Uh, problemi problemi :D Al ajd da si ja sad u ovom trenutku mogu priušiti luksuz bavljenja takvim glupostima, nego ja imam pametnijih stvari kojima bih se trebala baviti :D

  Enivejz, ti si ovaj svoj polovni kupila, pretpostavljam, kad je tako jeftin došao? Dobri su ti canonovi iz eos xxxd serije, nisu uopće loši, i ovaj moj, koji je prastar i nazadan u usporedbi s novim čudima je zapravo skroz solidan i zadovoljava sve moje potrebe (s obzirom da sam amater, a ovo moje snatrenje o apgrejdovima ostat će wishful thinking upravo zato jer sam samo mali bijedni amater :D), samo, eto, da nije tog glupog prašnjavog senzora. (Ne znam jel to mogu poslati nekamo na čišćenje, ili ga moram sama teglit u Zagreb ili gdje već ima servis za to...)

  OdgovoriIzbriši
 25. Jao što se raspisah... :D

  Napisah esej cijeli, lol. Sori, postanem malo histerična kad krene razgovor o fotografiji.

  OdgovoriIzbriši
 26. Da, moj je bio polovni, i bio je to super deal na kraju :) Ja se ne bojim kupovati polovno, ali istina je da ima stvarno svega, ja sve dobro ispitam i nema plaćanja dok dobro ne pogledam to što sam kupila i na licu mjesta isprobam. Na taj način sam našla do sada odlične stvari za upola novaca.
  Jest da je oprema skupa, ali janekako imam strpljenja za sve to, tj. nadograđujem fotić malo po malo :)
  Za ovo čišćenje nisam sigurna, mislim da bi ti najbolje bilo da ga odneseš u specijaliziranu radnju za to u Zg

  OdgovoriIzbriši
 27. Da, treba tako, na licu mjesta lijepo isprobati šta kupuješ i sve, ali ja to ne mogu jer većina ljudi koji prodaju te stvari su u Zagrebu, a ja u Zg ne idem često, jedino da kupim na blef neki objektiv koji je "provjereno" ispravan i ok, pa kad stigne da vidim kakav je, al u takve stvari se ipak ne bih upuštala...

  A šta se postepene nadogradnje tiče, tako i treba, naravno, samo što je to meni dugo bilo potpuno out of reach (jednostavno nisam imala para ali ama baš nikakvih za ulaganje u ovakve luksuze), a sad kad imam priliku zaraditi malo više i kupiti si nešto ekstra, sad šizim jer bih htjela sve i teško mi se odlučiti samo za jednu stvar, heh. Ali evo, sad ću skoro dobiti neki ekstra poslić, i hopefully ću od toga zaraditi koliko mi još fali da bih mogla financirati kupnju ove slatkice koju škicnem svako malo tek toliko da se uvjerim da je još tamo dok se u sebi tješim da će jednog dana biti moja (:D)

  OdgovoriIzbriši
 28. Tamara, posedujemo istu kameru, s tim sto ja retko koristim taj standardni objektiv koji sam dobila sa aparatom. Ja najvise volim da radim sa ovim objektivima - EF-S 55-250mm f/1:4 -5.6 i EF 50mm f/1.4. Nisu skupi ali su odlicni. Dobri su za slikanje hrane, cveca, portreta. Za fotografisanje gradova najbolje je da kupis onaj sa sirokim uglom. Evo ovde mozes da ih nadjes sve, kao i cene, mislim na Canon objektive.
  Btw, hvala na velikom trudu da nam docaras Istru.

  OdgovoriIzbriši
 29. @Dolce Fooda, tako je, ja za sada imam samo ovaj kit objektiv s kojime radim, ali mnogo je bolje kupiti neke druge objektive prikladnije za to, i ciljam na ovaj 50 mm, uskoro ga planira potražiti, zapravo planiram već neko vrijeme :)
  @baba eto, to je upravo taj objektiv :) O kojemu i Dolce fooda govori, odlican za ove naše "prehrambene fotke" :) Btw, rekla mi je Nevena (Ebba's Cuisine) da ga je našla polovnog za 600 kn preko njuškala i super joj služi :)

  OdgovoriIzbriši
 30. 600kn za EF 50mm f/1.4 – jesi sigurna? O.o Da nije mislila možda na EF 50mm f/1.8? Jer ovo mi se čini premalo; mislim, znam da je rabljeni, ali prodavati za 600 kn objektiv koji inače košta skoro tri tisuće kn – to je malo jača deprecijacija :D

  OdgovoriIzbriši
 31. lapsus: tako je, 1.8 je u pitanju, my bad :)

  OdgovoriIzbriši
 32. Tamara, tek sam danas naisla na tvoj blog, ili bolje reci divnu stranicu, koja me odusevila, sto si tako mlada, a spremas divne recepte. Ustvari, videla sam ranije, jednu od tvojih poslastica, na foodgawkeru (onaj beli kolac, u obliku kocke sa necim vocnim) i odusevila se sto su odabrali tvoj recept bas. Nisam u Istri bila, ali svi su mi pricali da je jako lepa, i da su ljudi prijatni bas, a ovo je odlican putokaz, ako nekada odem, a nadam se da hocu, i obidem sve znamenitosti. Ipak, najvise mi se svidja cheesecake, da li zato sto je u nestandardnom obliku ili zbog svih ovih boja, ne znam, ali znam da cu ga napraviti sutra. Jedino sto me nervira je, sto 100g maskarponea kosta 5e kod nas, sto je suludo, ali ajde, uvozni je proizvod, zbog cega se uvek odlucim da pojedem u nekom kaficu, a bude cesto uzas, jer vocni preliv bude ustvari odvratni zele. A ovde nije tako. I da, svidja mi se sto je lagan i lako i brzo se pravi. A ja uvek trazim to :)

  Pozdrav,
  Katarina

  http://saporedelmareturchese.blogspot.com/

  OdgovoriIzbriši
 33. Hvala ti draga Katarina, dobrodošla na blog i hvala na ovako lijepim riječima :) Baš mi je drago što si ovdje pronašla nešto za sebe!
  Inače, umjesto mascarponea često koristim krem sir ili najobičniji svježi sir, puno, puno je jeftiniji

  OdgovoriIzbriši
 34. Divno si opisala Pulu i vidi se da si uživala tamo. Pulsku Arenu sam posjetila jako davno i kako vidim vrijeme je da se ponovno tamo uputim. Odličan je i gastronomski doživljaj na kraju putovanja, najbolje je otići na mjesta koje domaći preporuče što se i u tvom slučaju pokazalo točnim.
  Za kraj desert kojim si nas počastila je odličan. Još su topli dani pa ovakvi deserti fino pašu.

  OdgovoriIzbriši
 35. Hvala, Branka. More je još dovoljno toplo za kupanje, ali ja sam se ipak bacila na jesenske kolače, toliko je divnih mirisnih jesenskih plodova oko nas da im naprosto ne mogu odoljeti

  OdgovoriIzbriši