Dolcela: Kukuruzna focaccia


Focacciu često pečem i poslužujem narezanu na kockice (prigodna je za zabave).
Tijesto dobro umijesite (činim to električnim robotom, možete i kuhačom) kako bi bilo elastično. Kao i većina ovakvih tijesta, potrebno ga je ostaviti da narasta dva puta. Za tijesto sam ovaj put koristila Podravkino namjensko brašno za dizana tijesta, pomiješano sa kukuruznim brašnom, koje je pogači dalo prekrasnu zlatnu boju i interesantnu krckavost. Volim takve rustikalne teksture tijesta i pogača. Na kraju krajeva, pogača i je takvo, mogli bismo reći, seljačko jelo. Preporučam da tijesto uvijek zamijesite malo mekše, kasnije ga lako doradite brašnom pri oblikovanju, jer će biti ukusnije. Koristila sam i Dolcela suhi kvasac, kojeg je dovoljno jednostavno umiješati u brašno.Moram priznati da često koristim ovaj kvasac, dodatno pojednostavnjuje vrijeme pripreme, iako za dizana tijesta i dalje vrijedi iskustvo, koje je potrebno kako bi se tijesto znalo osjetiti pod rukom, što bi rekli kod nas. Dakle, mijesite, mijesite i mijesite, razvit ćete osjećaj za dizano tijesto i naučiti kako se ono u određenim uvijetima ponaša J Za ovu pogaču nije vam potreban niti valjak, jednostavno ju nauljenim prstima razvucite po plehu. Čar joj daju rupice, koje također načinite prstima, u kojima se skupi maslinovo ulje kojime ste ju premazali, što ju čini još sočnijom. Posipala sam ju cvijetom soli kojeg još uvijek imam iz fantastične francuske pokrajine Bretanje (zaliha mi se opasno smanjila) i svježom majčinom dušicom iz balkonskog uzgoja. Aromatizirati ju možete po izboru.

300 g Podravka namjenskog brašna za dizana tijesta
200 g Podravka kukuruznog brašna
1 vrećica Dolcela suhog kvasca
1 žličica soli
2 žlice maslinovog ulja
60 ml toplog mlijeka
250 ml tople vode
Svježa majčina dušica
Cvijet soli
Maslinovo ulje za premazivanje

Pomiješajte namjensko brašno za dizana tijesta i kukuruzno brašno sa solju i kvascem. Dodajte mlaku vodu i toplo mlijeko te maslinovo ulje i zamijesite mekano, elastično tijesto. Ostavite ga da udvostruči volumen u nauljenoj poklopljenoj posudi. Zatim ga premijesite i nauljenim rukama razvucite unutar četvrtastog pleha (30 x 40 cm). Ponovo ostavite da se udvostruči. Prstima napravite udubine po površini tijesta.
Pećnicu ugrijte na 180 C. Focacciu prelijte maslinovim uljem, posipajte solju i majčinom dušicom. Pecite 30-ak minuta, dok ne dobije zlatnu koricu.

3 komentari: