Slatko s Dolcelom: cheesecake shots


O, da, dugo toplo ljeto :) I slastica u skladu s time! Cheesecake u malenim čašicama radila sam nedavno za jedan krasan rođendan. Ovako napravljen i poslužen čiz super je za ljetne zabave na otvorenom.

Donji sloj čine keksi, koje možete samljeti u multipraktiku, ili jednostavno staviti u čvršću vrećicu za zamrzavanje i nekoliko puta prijeći valjkom dok ih ne usitnite. Preporučam da svakako koristite malene prozirne čašice u kojima su svi slojevi ovog kolača jasno vidljivi.
Klasičan kolač od sira sastoji se od kreme koja sadrži jaja i malo pšeničnog ili škroba i koja se peče. No, ovakav cheesecake u individualnim porcijama ne može se raditi s pečenom kremom. Osnova kreme je kremasti sir. Umjesto njega možete koristii i svježi sir, no vodite računa o tome da ga ocijedite od viška vode (najbolje kroz gusto cjedilo ili gazu) i vilicom izgnječite eventualne grudice. Sir miješamo sa izmiksanim Dolcela tekućim šlagom i aromatiziramo po želji. Za to sam koristila Dolcela vanilin šećer i limun šećer. Poneke verzije čak sadrže kokos, koji također okusom asocira na ljeto. Kremu možete dodatno učvrstiti želatinom, no poslužujete li cheesecake u čašicama, to nije potrebno. Za što urednije i ravnomjernije stavljenu kremu koristite vrećicu za zamrzavanje ili ukrasnu slastičarsku vrećicu za kreme. Odrežite ju pri vrhu, napunite kremom od sira i istisnite potrebnu količinu u svaku čašicu, povrh keksa.


Ovakav cheesecake uvijek je dobro „začiniti“ voćem. Pripremila sam žele od voća, jer je na taj način kolač u čašicama lakše prenositi, sigurni ste da vam se ništa neće rasipati. Neka čašice odstoje sat-dva u hladnjaku i spremne su za konzumaciju. Možete ih dodatno ukrasiti šlagom ili pokojim listićem mente.

-za 40-ak malenih čašica-

Podloga
150 g čajnih keksa
30 g šećera
85 g maslaca

Krema
250 g kremastog sira
50 g šećera
1 Dolcela vanilin šećer
1 Dolcela limun šećer
240 ml Dolcela tekući šlag 5+

Žele od voća
450 g bobičastog voća (borovnice, maline, jagode, kupine)
50 g šećera
1 Dolcela instant želatina

     Kekse sameljite, izmješajte sa šećerom i otopjenim maslacem pa utisnite po žličicu smjese u svaku čašicu.
Kremasti sir izmiksajte sa vanilin šećerom i limun šećerom. Izmiksajte Dolcela tekući šlag do mekane smjese pa umiksajte u sir. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu ili vrećicu za zamrzavanje kojoj ste odrezali vrh pa istisnite na kekse u svaku čašicu, ali ne potpuno do vrha.
Bobičasto voće pomiješajte sa šećerom i pustite da odstoji deset minuta. Prokuhajte, uklonite s vatre i dodajte želatinu koju ste pripremili po uputama s vrećice. Kad se smjesa malo prohladila, izlijte ju u svaku čašicu na kremu od sira. Ostavite u hladnjaku sat-dva i poslužite.

5 komentari: