Slatko s Dolcelom: Kotonjata


Kotonjata je kod nas poznata kao „kitnkez“ ili „sir“ od dunja. Iako nema veze sa sirom, po strukturi podsjeća upravo na tu namirnicu. Ja bih pak kotonjatu usporedila sa žele bombonima, samo što je ovo puuuno zdravija i po meni ukusnija varijanta želea. Najjednostavnije rečeno: pekmez koji se reže na šnitice.

Imamo jedno krasno stablo dunja koje jednostavno ne uspijevamo iskoristiti pa propadnu. Svake jeseni bude mi žao, jer s dunje su divno, mirisno voće s kojim možete sve i svašta. Onda skupim 2-3 kilograma i iskoristim ih za nešto dobro. Kao što je ova kotonjata.U nekim receptima dunje se ogule, ali meni je to uvijek naporan proces (nije ih jednostavno za oguliti kao naprimjer kruške ili jabuke) i zapravo uopće nema potrebe za tim. Naprotiv, bolje je da ih kuhate neoguljene jer njihova kora sadrži jako puno pektina, koji pomaže pri želiranju. Na kraju se skuhane ionako ispasiraju (napravim to u multipraktiku ili štapnim mikserom) i nema traga kožicama. Što dulje kuhate smjesu, to će boja biti tamnija i bolje će se želirati te ćete ju lakše rezati na kockice. Kockice možete dodatno uvaljati u kristal šećer, iako nema potrebe, smjesa je dovoljno slatka. Za kuhanje imajte strpljenja, kao i za neke pekmeze to traje po nekoliko sati i potrebno ju je miješati jer će se "uhvatiti" za dno lonca. Osim dunja, šećera i limunovog soka, u ovoj kotonjati ima malo Dolcelinog vanilin šećera i rum šećera koji su doprinjeli lijepoj aromi.
  • 2 kg dunja
  • 600 g šećera
  • 1 Dolcela vanilin šećer
  • 1 Dolcela rum šećer
  • 1 limun
Dunje operite, narežite na kockice (uklonite koštice) i stavite u lonac s vodom. Kuhajte dok potpuno ne omeknu. Ocijedite i dobro ispasirajte. Smjesi zatim dodajte šećer i sok jednog limuna. Kuhajte miješajući oko 2 sata dok smjesa ne dobije tamniju boju (ponekad je potrebno kraće, ponekad dulje, ovisi o voću). Pred kraj umiješajte vanilin šećer i rum šećer. Smjesu izlijte u dekorativne kalupe koje ste prethodno lagano nauljili, ili u četvrtastu lagano nauljenu posudu. Sutradan izvadite iz posude i pustite da stoji na zraku i prosuši se pa sljedeći dan (ili nakon nekoliko dana) narežite na kockice i poslužite.

3 komentari: