Tartufi s Jaffa čokoladnim likerom


Ovo su veseli čoko tartufi aromatizirani čoko likerom :) Radi se o Jaffa likerima u "čokanjčićima" koje sam imala prilike isprobati, a dolaze u 10 različitih, ali jednako šarmantnih okusa :)  Osim njih su u paketu stigli i Jaffa voćni sokovi, koji će vas osvježiti i razveseliti ako volite voćne sirupe, a kombinacije okusa su zanimljive. Trenutno su mi favoriti bazga i malina. Za slatki kremasti gušt dobila sam i Jaffa frappe u raznim okusima od kojih mi je favorit lješnjak. Ja ga rastopim u bademovom mlijeku, odlična mi je ta kombinacija.


Vratimo se mi na čokoladne tartufe. Poznato je da se ovakvim slasticama često dodaje malo alkohola (najčešće pri ruci imamo rum) kako bi ih se aromatiziralo. Jaffa likeri u raznolikih 10 okusa super su za ovakve slastice, i još ih poslužite uz čašicu likera. Tartufi se rade od čokoladnog ganachea, koji se koristi u razne svrhe u slastičarstvu, a za tatrufe vam je potreban čvršći ganache kako biste ih oblikovali u kuglice koje će zadržati oblik. Zbog toga se uvijek držim sljedećeg omjera- čokolada: vrhnje u omjeru 2:1. Dakle, potrebno vam je dva puta više čokolade od količine vrhnja. Matematika je jednostavna. Važno pri izradi ganachea je i da ne pustite vrhnje da provrije, jer bi vam tako vrelo moglo pofuriti čokoladu pa se ona neće dati lijepo otopiti već ćete imati grudice u smjesi. Zato vrhnje zagrijte i uklonite s vatre taman prije nego provrije. Koristite tamnu, kvalitetnu čokoladu, jer je to u principu gotovo jedino od čega se sastoji ovaj slatkiš. Minimalno sastojaka, maksimalni užitak. Za uvaljati tatrufe možete koristiti razne mrvičaste ukrase, orašaste plodove ili mljevene kekse. No, meni je nekako najdraži gorki kakao, istakne okus čokolade i cijeli rezultat nije presladak, ali je intenzivno čokoladan :)


  • 200 g tamne čokolade
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica Jaffa likera od čokolade
1. Vrhnje rastopite gotovo do vrenja, ali nemojte pustiti za provrije. Uklonite s vatre i u njega natrgajte čokoladu i dodajte liker. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite ju nekoliko sati u hladnjaku.
2- Žličicom vadite hrpice smjese i oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u čokoladne mrvice ili kakao.

0 komentari:

Objavi komentar