Mini pavlova sa šumskim voćem


Toplo vrijeme koje je, nadam se, pred nama (nešto se zavukla ova zima) uvijek je pravo vrijeme za pavlovu.
Pavlova je torta porijeklom iz Australije ili Novog Zelanda (još ostaje dogovoriti se čija je), a ime je dobila u čast ruske balerine Ane Pavlove koja je 1926. imala turneje po Australiji i Novom Zelandu (tako kaže internet). Koja god da je pozadinska priča ovog deserta, ako volite meringu, odnosno sušene kore od bjelanjaka, pavlovu ćete obožavati. Izvana je hrskava, iznutra lagano mekana, a nadjev je tradicionalno jednostavan: tučeno slatko vrhnje, malo vanilije i voće. Vi tu možete napraviti hrpu različitih kombinacija, pa i dodati čokoladu, instant kavu ili kakao u kore (pripazite da poravnate količinu ostalih sastojaka u odnosu na kakao), umjesto šlaga koristiti kremu od vanilije (u tom slučaju već smo na temi "ledeni vjetar"). Šumsko voće nam još nije u sezoni pa sam koristila zamrznuto, svakako koristite svježe kad ga bude, a za slaganje katova ukuhala sam voće u umak. Umjesto ovakvih individualnih porcija, možete napraviti jednu veliku tortu. Obično se pavlova radi od jedne velike, visoke kore u sredinu koje stavljate šlag ili voće, ali ja sam ju napravila od tankih kora na nekoliko katova.
O izradi meringe i puslica te nekoliko različitih tipova tj. načina izrade pisala sam ranije u ovom postu. Za sušenje ovih kora najbolje bi bilo kada biste uključili ventilatorsku opciju na pećnici, uštedjet ćete si dosta vremena. U kore za pavlovu dodajemo ocat ili limunov sok te Gussnel, tj. kukuruzni šrkob jer oni doprinose stabilnijoj pjeni od bjelanjaka i tome da kora nakon sušenja iznutra bude lagano mekana, a izvana hrskava. Malo ovog nježnog škroba produžit će bolje trajanje ovih kora (ako ste radili barem ledeni vjetar, znate kako ovakve kore inače nakon stajanja puste malo vode, a ako stavite tek žličicu Gussnela, to ćete uspješno izbjeći!
Evo još nekoliko recepata s bloga za sve ljubitelje ovakvih kolača i beze kora:

Pavlova s dinjom i umakom od bosiljka
Beze tortice s čokoladom i bananama
Torta od kave i čokolade
Torta s beze korama, bananom i mliječnom čokoladom
Beze kolačići
Meringue torta od vanilije i malina
Beze torta s nugatom (Vatel torta)
Ledeni vjetarKore (količina za 5 mini kora):

  • 2 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 1 žličica Dolcela Gussnela
  • 1/2 žličice limunovog soka
Nadjev:
Bjelanjke izmiksajte s prstohvatom soli u čvrsti snijeg pa postepeno umiksajte šećer. Na kraju umiksajte Gusnell i limunov sok. 
Veliki pleh obložite papirom za pečenje na kojemu nacrtajte 5 manjih krugova. U vrećicu za ukrašavanje (s okruglim ili zvjezdastim otvorom) stavite šaum od bjelanjaka i istiskujte po obruču nacrtanog kruga te ispunite sredinu (želite dobiti 5 punih krugova). Sušite oko sat vremena na 80/90 C na ventilatorskoj opciji pećnice.
Šumsko voće zakuhajte s vanilin šećerom i šećerom ili medom dok se ne otopi i malo reducira u umak. 
Vrhnje izmiksajte u šlag.
Slaganje: na svaku koru vrećicom za ukrašavanje (s istim otvorom kojeg ste koristili za kore) istisnite šlag i stavite umak od šumskog voća. na kraju po vrhu možete staviti voće koje niste ukuhali u umak.


0 komentari:

Objavi komentar