Džem od kupina


Uvijek je lijepo sačuvati ljeto u staklenci...i uživati u njemu ostatak godine. Generalno su džemovi od bobičastog voća nešto skuplji u dućanima od drugih, možda malo više uobičajenih džemova. Stoga ako imate priliku doći do kupina, svakako preporučam da ih ukuhate u džem.
Uz Dolcelin želin i to ide još i brže, a i ukoliko ga želite konzervirati na način da ćete biti sigurniji u dulji rok trajanje, preporučam koristiti ovaj proizvod.
Kratki vodič kroz Dolceline proizvode za želiranje, tj. pripremu džemova/pekmeza, s obzirom da ih je nekoliko na tržištu, i možda vas zbunjuje izbor:
Želin sadrži pektin i limunsku kiselinu. Naravno, džem možete kuhati samo sa voćem i šećerom, ponekad radim na taj način, a ponekad koristim želin. Dolcela u ponudi ima dvije vrste želina, 2:1 i 1:1. S ovim prvim stavljate količinu voća dvostruko veću od šećera, a s drugim koristite jednaki omjer voća i šećera. Gotovo uvijek koristim 2:1 i stavim malo manje šećera. Želin 2:1 dobar je za džemove u koje želite staviti manje šećera koji su nježnije i mazivije konzistencije. Takav je ovaj od kupina. Tu je još i Dolcela želirni šećer kojemu je samo potrebno dodati voće, dakle već sadrži šećer u sebi.
Teglice za džemove i općenito zimnicu uvijek je potrebno prethodno sterilizirati. Kako? To možete učiniti u pećnici, ili jednostavno u većem loncu kojeg ste napunili vodom i u njega stavili teglice tako da im voda dosegne gotovo do vrha (ali ne uđe u njih). Ne zaboravite i na poklopce. Tako ih kuhajte oko 30 min. Možete na dno lonca ili između teglica staviti krpu u vodu kako ne bi lupkale tijekom kuhanja.


1. Kupine dobro operite, ocijedite i pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Sve zajedno izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Ja nikada ne uklanjam koštice kupina.
2. Premjestite smjesu u lonac. Želin pomiješajte s 2 žlice šećera i dodajte voću. Kuhajte na laganoj vatri miješajući dok ne provrije. Kad zavrije, kuhajte još nekoliko minuta, uklanjajući pritom pjenu i miješajući.
3. Vrući džem premjestite u prethodno sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i okrenite ih naopačke kako bi se stvorio vakum, tako će se poklopac "uvući" prema unutra i teglice će biti hermetički zatvorene. Tako ih ostavite nekoliko sati ili do sutradan.
4. Džem čuvajte na suhom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja u hladnjaku.
0 komentari:

Objavi komentar