Paris - Brest


Paris – Brest je desert francuskog porijekla, nastao početkom 20. stoljeća. Tijesto je potpuno isto kao ono za princes krafne koje se često mogu vidjeti na našim stolovima, a tradicionalno je krema nešto drukčija. Klasična krema koja se radi za ovaj kolač u principu je kuhana krema od vanilije u koju se dodaje pasta od karameliziranih lješnjaka i / ili badema. U nekim se zemljama takva pasta može kupiti gotova, kod nas ju još nisam vidjela u supermarketima, ali nije ju suviše komplicirano za napraviti. Potrebno je karamelizirati bademe i lješnjake pa ih samljeti u multipaktiku dok se ne pretvore u pastu. Površina tijesta premazuje se jajetom i posipa listićima badema prije pečenja.


Kada sam birala koje bih Dolcela deserte isprobala, zanimalo me kako ispadnu i kakvog su okusa njihovi princes uštipci. Zato sam s mješavinom za tijesto i kremu odlučila isprobati ovu formu deserta umjesto princeza. Ukoliko vam trebaju princes krafne za neku posebnu prigodu, a niste ih nikada radili, ili nemate vremena, definitivno mogu preporučiti ovu Dolcela mješavinu, jer će vam tijesto garantirano uspjeti (mnogi imaju strah od neuspjeha tijesta za princes krafne). Iako imam provjeren recept prema kojemu ih uvijek radim i s kojim nema straha, ovo je dobra alternativa, a znatiželja me natjerala da ju isprobam i mogu reći da sam zadovoljna.


Tijesto:
Krema:
  • 600 ml mlijeka
  • 60 g šećera
Po želji: 1 Dolcela šlag hit

Za premazivanje:

1. U Dolcela mješavinu za tijesto dodajte ulje i toplu vodu, izmiksajte. Zatim umiksajte jedno po jedno jaje.
2. Veliki pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Na njemu si nacrtajte krug promjera 20 cm. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom i istisnite po ocrtanom krugu. Zatim istisnite još jednu stranu unutar kruga te na spoju ta dva kruga istisnite treći red tijesta.
3. Jedno jaje umutite i njime premažite tijesto pa posipajte listićima badema. Pecite 35 min. na 200 C. Izvadite i pustite da se ohladi, zatim prerežite vijenac na pola.
4. Za kremu, izmiksajte Dolcela mješavinu za kremu sa mlijekom i šećerom. Stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i istisnite po donjoj polovici vijenca. Možete istiskivati zvjezdaste hrpice, trakice, što god. U ovom trenutku na kremu možete dodati i šlag.
5. Poklopite gornjim dijelom vijenca, posipajte šećerom u prahu i poslužite.

0 komentari:

Objavi komentar