Džem od jagoda s vanilijom


Iako je meni sve to isto, navodno postoje neke konvencije u nazivima džemova / pekmeza / marmelada. U bespućima interneta piše kako je pekmez gusta varijanta koja ne sadrži komadiće voća ili sadrži nešto sitnih komadića, dok džem može imati veće komade ukuhanog voća. Marmelada, s druge strane, ne smije imati komadiće voća u sebi i treba u cjelosti biti maziva. Eto, ako ste se ikad pitali zašto postoje tri naziva za esencijalno istu stvar. 😊
A sad na recept. Posljednjih godina nekako sam zanemarila pripremanje domaćih pekmeza / džemova, ove godine planiram to oživjeti pa sam počela s jagodama. Uskoro su na izmaku sezone i valjalo bi ih sačuvati. Uz to sam isprobala i novi Dolcela želin, mješavinu koja pomaže ukuhavanju voća u pekmeze i konzervira ga. Vjerujem da vam je dobro poznat proizvod. To je jako jednostavan način za pripremu džema koji uvijek uspije i nema straha od kvarenja. Naravno, nemojte zaboraviti prethodno sterilizirati teglice. Dolcela asortiman ima nekoliko opcija želina, a ovaj novi kojeg sam isprobala je Želin 3:1, što označava omjer voća i šećera. Recimo, na 1 kg voća ide 3 puta manje šećera (330 g). On se koristi za pripremu manje slatkih džemova, pekmeza i marmelada, a okus voća još više dolazi do izražaja. Zanmo da šećer u džemovima ima ulogu konzervansa, a s novim želinom mi je super upravo to što konzervira voće bez puno šećera. Osim toga, imate i Želin 2:1 (dakle 1 kg voća i 0,5 kg šećera), Želin 1:1 (koliko voća – toliko šećera) te želirni šećer, a novost je i Želin 3:1 za šljive, kojeg ćemo svakako isprobati kada stignu šljive. Na isti način sa želinom možete raditi i žele (u biti marmeladu), za to možete koristiti samo voćni sok.

Jagode operite i odrežite gornje dijelove te ispasirajte. Ja sam namjerno ostavila komadiće jagoda, ukoliko želite, možete ispasirati u potpuno glatku smjesu. Želin izmješajte s 2 žlice šećera pa dodajte propasirano voće i dobro izmješajte.
Stavite na vatru i zagrijavajte, postepeno dodajući šećer i vanilin šećer. Šećer se treba otopiti, a kada smjesa zavrije, kuhajte još nekoliko minuta otklanjajući pjenu žlicom.
Vrući džem stavite u prethodno sterilizirane staklenke te zatvorite. Staklenke možete sterilizirati tako da ih operete i dva sata ostavite u pećnici na 100 C.0 komentari:

Objavi komentar