Tortice s Bananko čokoladicama


Ima jedan kolač koji je mama radila meni i bratu kad smo bili klinci. Da ste nam ponudili bilo kakvu raskošnu ili zabavnu tortu, ili bilo koji drugi kolač, nas dvoje odmah bismo ga mijenjali za ovaj. Zvali smo ga "beze", jer mu je podloga bila od sušenih bjelanjaka (beze, puslica = meringue). Za svaku posebnu prigodu, nas smo dvoje žicali beze, nikakve torte, samo taj kolač. Na blogu sam već pisala o njemu. I dan danas ga obožavamo. Kolač se sastoji od spomenute podloge na kojoj je krema od čokolade i maslaca u koju se utisne komadić banane i na kraju se sve prelije čokoladnom glazurom. Taj je kolač pravo malo slatko ubojstvo, a takvi su nam upravo najdraži 😋
Ja vam danas nudim malo drukčiju verziju ovog kolača, u kombinaciji s Bananko čokoladicama. Jednostavno sam ih morala staviti u kolač i nisam pogriješila. Mislim da je ovo odlična slastica jednako za djecu kao i za odrasle, i super je za zabave jer je praktična - desertići su individualni. Osim toga, brzo se priprema.


Bananko u ovo božićno vrijeme najčešće koristim u onim rolatićima s oblatnama, još jedan kolač koji jako volimo. S obzirom na to da na blogu već postoji recept za takvu roladu, odlučila sam se ovaj put na nešto drukčije. Mislim da je ključ našeg favoriziranja ovakvih deserata u kombinaciji okusa banane i čokolade. Ima nešto u njoj što neodoljivo podsjeća na djetinjstvo, baš kao i Bananko, naročito nas djecu kasnih osamdesetih i devedesetih. Jedan dugi period to je bila gotovo jedina čokoladica koju sam kupovala (uza Životinjsko carstvo).


Beze kore:

  • 2 bjelanjka
  • 1 žličica škrobnog brašna
  • prstohvat soli
  • 110 g sitnog kristal šećera
Čokoladni ganache:
  • 100 g Dorina čokolade za kuhanje
  • 100 ml slatkog vrhnja
Još je potrebno:
  • nekoliko komada Kraš bananko čokoladica
1. Bjelanjke pustite da malo odstoje na sobnoj temperaturi, ljepše ćete ih izmiksati. Izmiksajte ih u čvrsti snijeg s prstohvatom soli pa postepeno umiksajte dio po dio šećera. Trebate dobiti čvrstu i sjajnu pjenu (šaum). Na kraju umiksajte žličicu škrobnog brašna.
2. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim ili zvjezdastim nastavkom. Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje i olovkom iscrtajte  male krugove - moji su veličine obične čaše za vodu, kojuu sam koristila za iscrtavanje krugova. Zatim po nacrtanoj šabloni istisnite šaum - po rubovima kruga i unutar kruga, kako bi svaka totica imala dno. 
3. Sušite u pećnici na 90-100C, na ventilatorskoj opciji. Ako nemate ventilatorsku opciju, sušite klasično, samo će vam trebati više vremena. Bjelanjak se treba potpuno osušiti, ali ostati bijele boje.
4. Pripremite kremu: vrhnje ugrijte gotovo do vrenja, uklonite s vatre i umiješajte čokoladu. Miješajte dok se sve ne sjedini. Pustite da se malo prohladi.
5. Slaganje: na svaku osušenu podlogu od bjelanjaka istisnite kremu (također slastičarskom vrećicom s nastavkom) i složite Bananko narezan na komadiće, poklopite drugom podlogom i ponovite postupak. Svaka tortica sastoji se od dvije meringue podloge, sa spomenutim slojevima između. Na kraju možete posipati šećerom u prahu.


*Ovaj post nastao je u suradnji s Kraš Hrvatska.0 komentari:

Objavi komentar