Snimam i jedem: Zagreb-Gornji grad i konoba Didov san / Shoot and eat: Zagreb, tavern Grandfather's dream

Please scroll down for English
Iako ne živim u Zagrebu, često sam tamo pa mi se ponekad pruži prilika za ponijeti fotoaparat i turistički šetati zanimljivim dijelovima grada. A volim i kad imam priliku za posjet nekom od restorana. Nedvojbeno, Zagreb ima dobru gastro ponudu i restorantsku scenu (iako su meni restorani diljem našeg primorja i obale draži, riblja jela mi više odgovaraju, tamo je gastro turizam mnogo razvijeniji), u Zagrebu se može fino pojesti. Pa, prošećimo malo Gornjim gradom i posjetimo konobu Didov san.

Ovo mi je prvi put da sam lijepo turistički prošetala ovim dijelom Zagreba. I prvi put u ranije spomenutoj konobi, iako sam već čula za nju.
Gornji grad je za mene svijet za sebe, kao da nije dio našeg velegrada. Ovo oku ugodno mjesto iznad Zagreba, popločeno malenim kamenim uličicama (koje me podsjećaju na Motovun i slične istarske gradiće), puno zelenila, lijepe, očuvane starogradnje. Dijelom kojim smo mi prošetali možete odmoriti na jednoj od klupica u zelenilu parkova i park-šuma, zastati na vidikovcu s kojeg se pruža lijepi pogled na grad...

                                                     from the Upper town, you can see entire city

...vidjeti crkvu Sv. Marka u svoj njezinoj barokno-gotičkoj raskoši


                                                                    St Mark's church


...prošetati istoimenim trgom


 i susresti ekipu naših televizija okupljenu ispred Sabora


 ...proći pored namrgođenog policajca ispred ulaza u Hrvatski Sabor

                                                                Croatian Parliament

i... pojesti nešto ukusno u konobi.                                                         
 Dida je imao san i san mu se ostvario, i to usred Zagreba. Konoba kakvu bi dida poželio. "Didov san" ugodan je ambijent, uređen u rustikalnom stilu, kao što priliči konobama, gdje ćete se osjećati "domaće". Volim taj osjećaj kada sjednem u restoran. Postoje dvije lokacije, jedna je na Kajzerici u Novom Zagrebu i ta je prostorno veća, a ova malena se nalazi na Gornjem gradu između crkve Svetog Marka,  Narodnog muzeja i Muzeja grada Zagreba. Dakle, za oko će vam, naravno, prvo zapeti ambijent sa mnogo maštovitih detalja.
                                                                         Inside the tavern


Nije ovo tipična dalmatinska konoba, već više imotska konoba koja predstavlja Dalmatinsku zagoru.  Uza činjenicu što ćete tamo doći na neobavezan obrok, večeru, konoba organizira i proslave manjih vjenčanja, rođendana i sl.


Ponuda na jelovniku je jako dobra, naglasak stavljen na hranu Dalmatinske zagore, spremljenu na tradicionalan način. Ova je hrana svakako zanimljiva jer zbog geografskog položaja zagore i njezine nacionalne i kulturne raznolikosti predstavlja specifičan spoj mediteranske i bosansko-hercegovačke kuhinje. Ono što se meni jako sviđa jest što je hrana dosta začinjena, barem ono što sam ja probala. Volim začinjeno, volim kad su usta puna okusa.
Dok čekamo glavno jelo, nepca smo razbudili predjelom od uštipaka posluženih sa kajmakom i mladim kozjim sirom. Ovo je navodno predjelo koje se u "Didovom snu" najčešće naručuje prije glavnog jela, nije skupo i ljudi ga vole. Meni se osobno sirni dio jako svidio, ali uštipci uz to su mi bili neobična kombinacija, ne volim baš uštipke u takvoj varijanti pa mi je sve to bilo malo premasno. Moja jača polovica je ovom predjelu ipak dala peticu.

                                        Fritters as an appetizer, with goat's cheese and "kajmak"


Ja sam obećala samoj sebi da ću se vratiti ako mi se hrana svidi (a svidjela mi se) i idući put isprobati jela na koja nismo navikli, kao žabe s pršutom ili brudet od jegulja i žaba, također jedan od njihovih specijaliteta, zajedno sa sirom iz mišine i, naravno, salatom od hobotnice. Primjetila sam da na jelovniku imaju dosta puževa i žaba spremljenih na razne načine, a žabe se nabavljaju iz područja uz Neretvu, gdje su manje i slađe od većih primjeraka. Nisam nikad jela puževe niti žabe i sada mi to ne da mira, tako da će oni biti moj sljedeći izbor kad se vratim u ovu konobu.
Ugodno iznenađenje mi je bila šopska salata, koju redovno spremam doma i koju sam često znala naručiti po restoranima pa se svaki put iznova razočarala kad sam dobila zdjelu punu nabacanog povrća, nikako začinjenu, pomalo bljutavu. E pa, ovdje svakako znaju začiniti hranu.

                                                                     Shopska salad

Što se ribljeg menija tiče, ne mogu mnogo napisati jer smo se mi odlučili isprobati kontinentalniju mesnu varijantu, ali riblja ponuda je dobra, ono što sam uspjela vidjeti u jelovniku. Ako hranu želite popratiti dobrim vinom, ponuda je također jako dobra, a preporučam -u tradicionalnom autentičnom tonu- domaću kujundžušu. Ja sam se odlučila za lovačku šniclu s prilogom, koja je bila ukusna, fino začinjena i za cijenu od 70 kn dobijete stvarno jako puno toga na tanjuru, ja nisam čak ni polovicu uspjela pojesti.

                                                       "Hunter's steak" mushrooms and potatoes

Malo me iznenadio sastav tanjura-uza šniclu tu su se našle gljive i prženi krumpirići, koje ne bih očekivala na tzv. lovačkom tanjuru, prije neke lovačke knedle od kruha, krumpirove njoke i umak od šljiva/šumskog voća. Iako nisam ljubitelj pomfrita i takvog načina spremanja krumpira, jelo je bilo zaista ukusno. Pohvalan je i domaći kruh kojeg sami peku.


Nakon što smo sve zalili domaćom kujundžušom (a neki pivom), osladili smo se rožatom za koju moram reći da je fenomenalna (i koju onako u svom njezinom sjaju nisam uspjela uslikati jer mi se istrošila baterija na fotoaparatu). Vjerujem da ste upoznati s rožatom, ja zbilja volim taj desert iako ga kod kuće sama nikad nisam pravila. Krema, karamela, na vrhu malo grožđica, napravili su ju odlično. Uz nju, u ponudi su i palačinke u različitim kombinacijama, što mi nije bilo zanimljivo, htjela sam isprobati još nešto autentično iz toga kraja pa sam naručila Imotsku tortu jer je izgledala jako lijepo na slici i jer me ubila znatiželja, morala sam saznati što je to. Znate da je znatiželja ubila mačku... Dobro, sama sam si kriva jer ne volim suhe kolače, više sam za kremaste. Ali pretpostavila sam da je taj kolač suh, kao gotovo svi kolači toga kraja: prhko tijesto poput pite, između biskvit. No, bila je premalo slatka (da, čak i meni) i očekivala sam kako će se tu naći smokve i bademi, a kad ono orasi (ako se ne varam), možda rogač...nisam uspjela odgonetnuti. Bez obzira na to, Imotska torta nije uspjela narušiti cjelokupan doživljaj.

                                                                     "Imotska torte"

Ako dolazite u Zagreb i u potrazi ste za mjestom ovakvog tipa, svakako vam preporučam "Didov san". Čula sam pohvale i za tamošnju pašticadu, to ćemo isprobati nekom drugom prilikom. Hrana je ukusna, domaća, kao i ambijent i atmosfera, tipični za konobe Dalmatinske zagore-prijateljski i prisno. Cijene su prihvatljive, porcije obilne. Dva dečka konobara koja su nas posluživala bili su susretljivi i srdačni. Žao mi je što ih nisam uslikala, onako obučene u tradicionalnu nošnju Dalmatinske zagore, još jedan detalj koji mi se dopao. Skupocjene i elegantne restorane ima gotovo svaki (veći) grad u svijetu. Ono što obogaćuje gastro ponudu jedne zemlje upravo su ovakva autentična mjesta koja predstavljaju tradiciju i posebnost nekog kraja.
Ovdje možete pogledati jelovnik, aktualnosti i ambijent konobe:
http://www.konoba-didovsan.com/

                                                  Shoot and eat: Zagreb, tavern Grandfather's dream

I had a chance to visit a part of Zagreb (our capital city) called the Upper town and a cute tavern called "Grandfather's dream" (in Croatian language called "Didov san"). Grandpa had a dream and that dream came true in this tavern. Above you can see some photos of our walk through the Upper town, as well as photos of ambient and food from the tavern.
When you enter this place, red - checked tablecloths catch your eye, interesting, rough wooden tables and chair, bricks in walls-true atmosphere and spirit of the part of Croatia called Dalmatian zagora. It's an area with specific customs and cuisine which consists of mixed and combined Bosnian and Dalmatian influences. Two lovely boys in native Dalmatian zagora clothes welcome you at the entrance and make you feel very much at home. The atmosphere is friendly, cheery and relaxed.
Definitely the most interesting part of the menu is frog and eel stew, typical traditional cuisine of Dalmatian zagora. It is great that you can experience this authentic food in the middle of the capital city of Croatia. You can also try snails in many interesting combination. Mr Topic, one of the owners says he acquires delicious frogs from Neretva River delta, which have sweeter and more pleasant meat that larger specimens. Fish menu is great. However, you won't go wrong with meat versions, such as lamb, veal or Dalmatian prosciutto. Home-made sausage, kajmak and beefsteak are something you should definitely try too. Kajmak (or kaymak) is a traditional dairy product made by skimming cooked milk which is then mildly fermented (traditionally in small wooden vats) and salted. It has a high percentage of milk fat, usually 60 %.
One of their famous appetizers are fritters with goat cheese and kajmak, which is what I ordered. I liked the cheese and kajmak a lot. I would suggest you go for either this or Dalmatian prosciutto for the cold appetizer. We skipped soup and got right on to the main dish. With fish you cannot go wrong, but we opted for the continental meat version - the so called Hunter's steak with potatoes and mushrooms. I liked it a lot, although I would expect bread noodles with hunter's steak instead of potatoes. But it was delicious. What I especially like is the fact that they very much use spices in their kitchen and everything is nice and spicy. It teases your tastebuds, food has flavor, it is not bland. I ordered Shopska salad, I can say it's one of the best restaurant versions of this salad I have tried so far. Usually when I order it, I get a bunch of roughly chopped vegetables without any taste...This one was really interesting.
"Grandfather's dream" has a very nice wine list, decent selection of very good wines. I decided to go completely authentic and ordered their traditional home made wine called Kujundzusa. It's a great wine, a must-try. But we drank beer too.
For the dessert we went with Rozata, a traditional Dalmatian dessert. Cream, caramel and a bit of raisins on top-perfection. Rozata is actually the same or very similar to creme brulee or creme caramel. I also tried their traditional torte called Imotska torte. This, I must say, I didn't like. I don't like dry cakes, it consists of pie dough and a kind of sponge cake with walnuts in the middle. Too dry for my taste and not sweet enough. However, it didn't ruin the entire positive experience.
And what about prices? Prices are very nice, it's not expensive and portions are huge. I couldn't eat even half of what I got on my plate.
If you ever visit Zagreb, I would definitely recommend this tavern. Modern and exclusive restaurants can be found in every city in the world. It's taverns and authentic places like this one where you experience native cuisine, true spirit and culture of the place you visit. Which is, for me, the very point of experiencing a foreign culture.
New York Times did a great review of this place, you can check it out here.

Here is some info:

Tavern "Didov san"
Owner: Milica Topic
Address: Bencekoviceva 28, 10 000 Zagreb, Croatia & Mletacka 11, 10 000 Zagreb, Croatia
Web: www.konoba-didovsan.com
Phone: 385 01 653 6577 & 358 01 4851 154

26 komentari:

 1. Već dugo nisam prošetala Zagrebom i hvala ti za virtualnu šetnju.

  Što se konobe tiče, vidim da ćeš sljedeći put biti na sto muka što naručiti - žabe, puževe, brodet, pašticadu...

  OdgovoriIzbriši
 2. Divne fotke! :)
  Naročito mi se sviđa ova lovačka šnicla ;)

  OdgovoriIzbriši
 3. Dugo nisam bila u ovom restoranu, imaju dobru kuhinju.
  Krasan prilog si napravila,bravo!

  OdgovoriIzbriši
 4. Bravo!!! Pa ti si fenomenalna gastro novinarka, oduševila si me ovim postom. Inače, porijeklom sam iz Imotskog, nono je bio iz Imotskog, i dok je bio živ, nona i on su svake godine išli dolje raditi domaće vino. :-) Tako su i mene poveli kad sam imala svega godinu dvije.. :) tada sam po prvi put probala domaće slatko vino, toliko mi se svidjelo da mi je pozlilo, i ja to nikad neću zaboravit. Često se zezam da sam se prvi put napila sa godinu dana :DDD.
  Sve u svemu, kad odem u Zg, svakako ću posjetit ovu konobu, vidiš, ja bih vjerojatno najprije naručila sva ova čudnovata jela :DD. Muči me jedino da li su zaista te žabe hrvatskog porijekla, bilo je svakakvih priča. :(

  OdgovoriIzbriši
 5. Hvala, hvala :) Nama se hrana zbilja svidjela i vratit ćemo se, ovaj put na lokaciju u Novom Zagrebu, tamo je veći ambijent pa da vidim i kako tamo izgleda. Nevena, kažu da jesu, sa ušća Neretve (žabe) e sad je li to stvarno tako...ja ne znam.

  OdgovoriIzbriši
 6. Baš lijepi prilog o Zagrebu i papici, a vidim da je neko pio pivicu? I ja bi uz ovo nešto jedno hladno Karlovačko!

  OdgovoriIzbriši
 7. Jes, Dunja, i nekoliko čaša piva i jednu čašu vina :) Kad se bira domaće pivo, uvijek odaberemo karlovačko :) lokal-patrioti, što ćeš :)

  OdgovoriIzbriši
 8. Posle ovakvog posta mislim da bi "Didov San" morao da Vas pozove na besplatan rucak:))da sam blize sigurno bih ih posetila posle tvoje preporuke!

  OdgovoriIzbriši
 9. Ovaj tvoj clanak zbilja je prenio atmosferu tamo :) Za pozeljeti otici :)

  OdgovoriIzbriši
 10. Poštovana Tamara, hvala na tvojoj recenziji. Čast mi je pozvati Vas i Vašu pratnju te vas počastiti u jednoj od naših konoba.
  Najaviti se možete na e-mail konobe.
  Još jednom hvala uz nadu da se vidimo kada ću Vam iz prve ruke pojasniti odakle nam stižu Žabe, puževi i ostali specijaliteti.
  Lijep pozdrav
  Leonard Topić
  Didov San

  OdgovoriIzbriši
 11. Super post Tamara. Ja poznajem Didov san odavno. Doduše samo onaj na Kajzerici, ali iz tvog opisa vidim da su stvarno isti. Prvi put sam bila na jednoj službenoj večeri i oduševila se. Ponovo sam bila s dečkom, sadašnjim mužem. I on se oduševio. Zato smo odlučili raditi svadbeni ručak kod njih i svi smo bili zadovoljni :)

  OdgovoriIzbriši
 12. Pprekrasan post!Predivno si sve opisala :)) ni ja nisam iz zagreba al često šetam gornim gradom :) Zapisujem "Divo san" u svoju tekicu "posjetiti" :))

  OdgovoriIzbriši
 13. Cure, jako mi je drago što vam se sviđaju moje preporuke :) Kad pojedem nešto negdje i to mi se baš svidi, želim vam to prenijeti na blogu.
  Ovom prilikom i ovdje zahvaljujem gospodinu Leonardu na pozivu kojem ću se vrlo rado odazvati i na lijepom komentaru :)

  OdgovoriIzbriši
 14. great picture!! gives a feeling of calmness :) great blog im your new follower i hope you'll follow back :) xoxox
  http://cosmopearls.blogspot.com/

  OdgovoriIzbriši
 15. Volim ovakve gastro-putopisne postove, uvek se moze toliko toga zanimljivog procitati i saznati i imamo odlicnu priliku da makar ovako virtuleno zavirimo u ovaj zivopisni kutak, ti si nam to sve sjajno docarala i komentarima i fotkama...svaka cas i na lepom gestu iz konobe Didov San!;)))

  OdgovoriIzbriši
 16. Divan post...Bash kao da sam ja proshetala tim ulicama, snimila interijere i kushala hranu. Savrsheno docarano!

  OdgovoriIzbriši
 17. zadnjih par je najbolje :)
  MLJAC
  http://urbanprettygirl.blogspot.com/

  OdgovoriIzbriši
 18. Volim ovakve reportaže sa lica mesta, mada se ja uvek ustručavam da fotkam na tim mestima.
  Često pročitam recenzije restorana pre odabira i mogu reći da mi se čini da to sve pišu jedni te isti ljudi koji imaju tendenciju da neke svoje miljenike iz ko zna kojih razloga favorizuju. Na forumima se da svašta pročitati, te ukusi su različiti, ali ovako kada se vidi šta je na tanjiru, e onda mogu sama da odlučim da li mi se dopada ili ne.

  OdgovoriIzbriši
 19. e bas mi drago sto sam vam uspjela prenijeti atmosferu. Jelena, drago mi je da ti se dopada, evo ja sam ovdje svoje dojmove iznijela, no, ukusi su razliciti, ali sto se mene tice zbilja sam odusevljena. Nekako si mislim da kad posjetim neki restoran i pojedem nesto negdje, ako mi se nimalo ne svidi hrana, o tome ne bi pisala post, mislim, sto cu pisati o necem sto mi se ne svidja. Ako sam necime odusevljena, e to valja podijeliti s vama :)

  OdgovoriIzbriši
 20. Divna šetnja Gornjim gradom, baš kako si rekla to je svijet za sebe. Ja ponekad znam poslije posla , pogotovo ako sam imala teži dan, otići na Gornji grad i malo prošetati, uvijek mi bude super. Ti si nam odlično približila tu atmosferu, a isto tako i konobu. Bila sam u konobi, ali samo na ulazu gdje smo degustirali valjda najbolju višnjevaču na koju sam do sada naišla. Rekla sam da ću se jednom vratiti i na ručak, ti si me sada ponovno potaknula na to da ih ubrzo opet posjetim.

  OdgovoriIzbriši
 21. Volim taj dio Zagreba još od vremena kako smo bili tek par a moj mužić iz Zg i pokazivao mi skrivene kutke grada koji prije i nisam obožavala,užitak je šetati se s tobom.

  OdgovoriIzbriši
 22. Prekrasno Tamara! Čula sam za Didov san, čak sam i par puta prošla pored njega još u studentskim danima dok smo odlazili jednom godišnje u Sabor. No, nikada se nismo zadržali na jelu kada smo u Saborskoj menzi za manje novce imali topli obrok. Više smo bili za kavicu u nekom od kafića na Gornjem Gradu :)
  Nisam nikada čula da se u Dalmaciji ( ani u Dalmatinskoj zagori) jedu fritule kao predjelo...
  Sve u svemu, sviđa mi se ambijent konobe i drago mi je da ste guštali. Slike su predivne :)

  OdgovoriIzbriši
 23. Maja, na fotografiji nisu fritule već uštipci ili kako ih zovu u Imotskom, ušćipci. Fritule su slatke a uštipci slani i jedu se kao predjelo sa mekim domaćim sirevima.

  OdgovoriIzbriši
 24. Lepo, sistematično, analitično i "atmosferično" :)

  Ja ne obilazim blogove dugo, pa onda zaređam i izlistam unazad. Kad dođem na Bite my Cake, sita se nauživam. Višestruko si talentovana, ali pre svega objektivna, i to me vraća ovamo.

  Pozdrav!

  OdgovoriIzbriši
 25. Majo, baš je lijepo čitati tvoje komentare, uvijek nešto novo naučim iz nekih, a i dobijem ideje :) Jako mi je drago što dođeš ovdje na moj blog i pronađeš nešto što ti se sviđa, jer je meni tvoje kuhanje i tvoj blog inspiracija već jako dugo, definttivno jedan od najboljih! Samo što nisam komentirala dpostove dok i sama nisam napravila svoj blog :)
  Pozz!

  OdgovoriIzbriši