Slatko s Dolcelom: Tiramisu


Dolcela i Bite My Cake nastavljaju sa slatkim kreacijama. Ovog sam vam puta pripremila jedan fenomenalan tiramisu.
Tiramisu je klasik koji se u većini slučajeva zapravo jede žlicom. I malo tko ga ne voli. K tomu, ne zahtjeva paljenje pećnice. Ja sam željela malo čvršću strukturu pa sam se vodeći time odlučila na malo čvršću kremu. Trebala mi je kocka kolača koju mogu servirati na tanjuru. Inače, u dosta recepata postoji tiramisu serviran jednostavno u čašama, ali ja ga ipak volim posložiti u slojeve u protvan.


Također, ovaj recept zapravo ne koristi sirova jaja. Bjelanjke nisam iskoristila (barem ne za tiramisu, utrošila sam ih za nešto drugo) i zamijenila sam ih šlagom kojeg sam umutila od Dolcela Šlag Hita s mlijekom. Žutanjke sam dobro obradila na pari. Kremu sam obogatila i Dolcela vanilin šećerom te na kraju učvrstila Dolcela mljevenom želatinom. Jedna vrećica je dovoljna na količinu sastojaka koji su navedeni u receptu i stisnut će kremu taman onoliko koliko je potrebno da se nareže na uredne kocke. Krema je ostala prozračna i pjenasta.


Za tiramisu kuhajte uvijek crnu kavu, najbolje espresso. Ja sam ga napravila u moki koju sam nedavno donijela iz Italije. Obožavam ju :) Kavu možete lagano zašećeriti, što sam učinila Dolcelinim rum šećerom i na taj način riješila i pitanje aromatiziranja. Osim ruma, možete koristiti i maraschino, liker od kave ili neko slatko vino (poput prošeka). Za tiramisu, mascarpone sir nemojte mijenjati nekom drugom vrstom sira. • 200 g piškota
 • 200 ml crne kave
 • 500 g mascarpone sira
 • 1 vrećica Dolcela rum šećera
 • 1 vrećica Dolcela vanilin šećera
 • 1 vrećica Dolcela mljevene želatine
 • 1 vrećica Dolcela Šlag Hit
 • 4 jaja
 • 150 g šećera
 • 2 žlice gorkog kakao praha
Skuhajte crnu kavu i dodajte joj rum šećer. Piškote umočite sa svih strana u vruću kavu i poslažite jednu do druge po dnu četvrtaste posude veličine 25 x 15 cm.
Žutanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke nećemo koristiti za tiramisu, pospremite ih u hladnjak. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa stavite kuhati na paru 10 minuta, stalno miješajući. Tako obrađene žutanjke izmiksajte sa mascarponeom. Šlag hit izmiksajte s vodom ili mlijekom po uputama s vrećice i umiješajte u kremu. Na kraju u laganom mlazu umiksajte želatinu koju ste pripremili po uputama s vrećice. Kremu podijelite na dva jednaka dijela. Prvi dio ravnomjerno rasporedite po piškotama. Po njemu poslažite drugi dio piškota koje ste također umočili u vruću kavu sa svih strana. Završite kremom i na kraju posipajte kakao prahom. Posremite u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći.

3 komentari:

 1. uf što volim tiramisu'! pogotovo onako na brzinu posložen u čaši :) jedan od najdražih deserata, upravo zbog kave i prošeka ili marsale.. :) možda ga za vikend čak i pripremim.. :)

  OdgovoriIzbriši