Tiramisu


Tiramisu je kolač kojeg volimo bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike. Barem je tako kod mene :) Radim ga s dodatkom želatine kako bih ga mogla rezati na uredne kocke. Inače ga jedemo žlicom iz posude :) Ako želite, želatinu slobodno izostavite.

U najklasičnijim receptima pronaći ćete jaja u kremi koja nisu termički obrađena, no ja to ipak volim učiniti tako što ih skuham na pari. Sigurno je sigurno. Za najukusniju kremu koristite tiramisu umjesto bilo kojeg kremastog sira, jer kremasti sir ima malo kiselkastiji okus.
Druga dilema je: bjelanjci ili tučeno vrhnje? Najčešće koristim tučeno vrhnje kako bih uopće izbjegla sirova jaja u kolaču, ali ništa se neće dogoditi ako u kremu stavite snijeg od bjelanjaka. Tekstura će biti prozračnija, a s tučenim vrhnjem je gušća, tj. bogatija.
Alkoholni dio: tradicionalno u Italiji koriste marsala slatko crveno vino, ali možete ga zamijeniti tamnim rumom.
Za kavu sam se odlučila na homemade espresso, tj. kavu skuhanu u moki, kad se već držim klasičnog talijanskog. Umjesto moke, možete skuhati klasičnu tursku kavu u džezvici.


1. U moki skuhajte kavu, izlijte ju u zdjelicu i dodajte 2 žličice šećera. Ostavite da se malo prohladi.
2. U loncu zakuhajte vodu, vatru smanjite na umjereno. U posebnu zdjelu stavite žumanjke i šećer, stavite sve zajedno na vrh lonca s kipućom vodom i miješajte sve zajedno pjenjačom nekoliko minuta dok smjesa ne postane pjenasta i gusta. Zatim dodajte vino ili rum. Uklonite s vatre i umiksajte mascarpone, kojeg ste prethodno izmiksali. 
3. Vrhnje izmiksajte u mekši šlag i umiksajte u smjesu mascarponea i žumanjaka. Želatinu pripremite prema uputama s vrećice i dobro umiješajte u kremu.
4. Piškote umočite u kavu (s jedne strane) i složite jednu do druge na dno posude veličine 20 x 30 cm. Na piškote ravnomjerno rasporedite polovicu kreme. Na to složite drugi red piškota i prekrijte drugom polovicom kreme. Na kraju posipajte kakaom i ostavite u hladnjaku najmanje 3 do 4 sata prije posluživanja.


1 komentari: