Čokoladni tartufi s čajem


Razmišljala sam ovih dana kako da uklopim zimske okuse Podravkinih čajeva u nešto slatko i ono što mi je prvo palo na pamet svakako su bile praline ili tartufi. Napravila sam ih na klasičan način, ali čajnu filtar vrećicu prokuhala sam u vrhnju umjesto u vodi. Za ovaj recept odabrala sam Podravkin čaj naranča s cimetom i klinčićem, taj se okus odlično slaže uz čokoladu. U ovakve tartufe odlično bi išao i crni čaj.
Pri izradi čokoladnog ganachea za tartufe preporučam koristiti slatko vrhnje i čokoladu u omjeru 1:2. Dakle, čokolade ćete staviti duplo više. Tako ćete dobiti dovoljno čvrstu smjesu koju bez problema možete oblikovati u kuglice. Ganache za ostale uporabe (preljev ili krema u torti) treba biti nešto rjeđi i drukčijeg omjera sastojaka.

1. Čajnu vrećicu prokuhajte u slatkom vrhnju. Pustite minutu-dvije da se malo prohladi kako vam čokolada ne bi izgorila, pa uklonite čajnu vrećicu i dodajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se smjesa skroz ne poveže i postane kompaktna.

2. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se ohladi. Zatim oblikujte kuglice od smjese i uvaljajte ih u kakao u prahu. Poslužite.

2 komentari: