Lijepa Istra, 1. dio / Beautiful Istria, part 1

Please scroll down for English
Novi post, nakon nekog vremena izbivanja :) Evo nekoliko crtica i fotografija sa proputovanja lijepom Istrom, predivnih pitoresknih mjestašca te eno i gastro doživljaja.
Najprije ću iskoristiti priliku da još jednom napišem (to sam već učinila na facebook stranici bloga) kako je u današnjem broju Vijesnika na stranicama 48 i 49 objavljena priča o hrvatskoj food blogerskoj sceni, pod naslovom Skriveno blago hrvatskih kulinarskih blogera. S povećim uzbuđenjem sam kupila novine i pročitala priču. Malo mi je žao što se nisu spomenula imena svih blogova koje je naša Tadeja navela, ali u formatu i radnom prostoru teksta pretpostavljam da je to nemoguće. U svakom slučaju je pohvalna Tadejina inicijativa, ponuda novinarke Vijesnika za tekst o ovoj našoj zajednici i sama činjenica da smo se pokrenule. Sviđa mi se što se u tekstu spominju sve naše blogerske igrice u kojima toliko guštamo i iznova sudjelujemo. Poruka je zajedničko druženje, maštovitost i hrabrost, predstavljanje i uživanje u hrani, bilo kao hobiju, bilo kao profesiji. Nadam se ovakvim tekstovima u još većem broju. I hvala novinarki Dadi Zečić-Pivac na inicijativi i odličnom članku!
Mi smo se nakon 10-ak dana vratili u karlovačku stvarnost, koja se pokazala surovom jer su nas dočekale loše vijesti, ali kao što se kaže: "Ne radi se o tome koliko puta padneš, već koliko puta ustaneš." Svaki put kad se vratim sa mora uhvati me bezvoljnost, kao da mi je potrebno nekoliko dana kako bih se ponovo adaptirala na novo mjesto boravka i spavanja. A i ta činjenica da ste se vratili s godišnjeg odmora, posao se neće napraviti sam od sebe...


Putovanja je lijepo gledati i kroz objektiv fotoaparata, koji će sačuvati slike i uspomene. Zaista sam ove godine imala sreće s odlaskom na more, jer nismo bili u mogućnosti otići prije rujna, tako da je 5.9. označavao dan našeg polaska. Taj datum ne djeluje kao idealan za odlazak na more, no ove nas je godine ljeto iznenadilo, nije mu se dalo doma, ostalo je dugo, dugo i još uvijek je tu (iako su u zadnjih nekoliko dana noći i jutra već osjetno hladniji). Kao što nedavno rekoh: svaka ozonska rupa za jedno bablje ljeto. No, sada ću ovdje isključivo biti zadovoljna što nam je vrijeme ove sezone zbilja išlo na ruku i omogućilo nesmetano uživanje u vrućim danima i super toplom moru u rujnu.Naše je odredište bila prelijepa Istra, zemlja dobroga vina i maslinovog ulja (i smokava). Konkretnije, glavna ruta bila je Duga Uvala-Marčana-Vodnjan-Pula. Posljednji dan obišli smo Labin i Rabac. Malo je toga bolje od osjećaja koji vas obuzme tijekom vožnje kroz slikovita istarska mjestašca, krajolika bogatim vinogradima, kažunima i vinskim cestama, dok na radiju hvatate šumoviti signal samo talijanskih radioopostaja. U nekim mjestima dobijete dojam da im je talijanski nativni jezik, što meni osobno dođe na gotovo isto kad čujem govor tamošnjim izvornih mještana, onaj specifični istarski kako ja to zovem, sa super mekim ć i hrpom naslaganih suglasnika od kojih pohvatam svaki deseti. Govor zaista simpatičan, ali ja ga slabo razlikujem od talijanskog. Za mene je osnovna razlika opetovana uporaba mekog ć, u prosjeku 10 puta u jednom rečenici :)                                                                      Duga Uvala

Sjeverni Jadran je igrom prilika uvijek destinacija mojeg odlaska na more, a Istra mi je posebno draga. La strada del vino iliti vinska cesta je nešto što svakako nemojte zaobići naiđete li na istoimeni znak u Istri. Kako je istarski kraj poznat po dobrim vinima, mi smo često skretali sa glavne ceste na sporedne puteljke koji su nas vodili do vinarija.
U Istri postoji 7 vinskih cesta u koje je uključeno stotinjak vinara. Jedna od vinarija do koje nas je cesta odvela jest vinarija Siljan, čiji je vlasnik gospodin Josip Siljan i koja se nalazi u mjestašcu Šegotići, blizu Marčane. Nekoliko godina duga karijera vinskog zanata donijela mu je nagrade. Tamo smo probali nekoliko vina i na kraju se odlučili za Pinot Sivi i meni posebno izvrstan Merlot . Osim vina možete kušati (i kupiti) maslinova ulja i domaće rakije. 
Jedna nas je cestica odvela vrlo blizu mjesta u kojemu smo odsjeli, do Marčane i vinarije gospodina Darka Jukice, u čijim ćete vinima osjetiti poseban prizvuk drvenih hrastovih bačvi i koji naglasak daje na izvornu prirodnost u proizvodnji i čuvanju vina. Dočekala nas je lijepo uređena kušaona u kojoj smo probali Cabernet Sauvignon Rose i mješavinu Malvazije i Žutog Muškata te na kraju uzeli oboje. Ono što mi je zapelo za oko (izuzev zida obogaćenog priznanjima i nagradama) jest velikodušna količina vina koju ćete dobiti u velikim čašama za kušanje. Gotovo da vas je strah nakon kušanja 2 vrste vina sjesti u auto i voziti do doma :)


                                                             Žuti Muškat + Malvazija


                                                            Cabernet Sauvignon Rose


Kroz razgovor sa istarskim vinarima doći ćete do zajedničkog nazivnika, odnosno zaključka kako ovo područje ipak nije dovoljno vinsko-turistički iskorišteno, u odnosu na npr. blisku nam Italiju. Ili pak Francusku. Istra bez sumnje ima mnogo toga za ponuditi, a posebno se možemo ponositi autohtonom sortom Malvazija. Ovaj turizam bi nesumnjivo trebalo nadograđivati. Kao, uostalom i sve drugo u ovoj zemlji.


Popis istarskih vinara i još mnogo toga možete pronaći na vinistra.com
Uživali smo u prizorima brojnih istarskih kažuna, kamenih "kućica" građenih tehnikom suhozida, koje su nekada davno služile za stanovanje, a kasnije za smještaj poljoprivrednog alata te kao sklonište pastirima.

                                                                    istarski kažun
Malo smo i pecali-catch and release :)
Od svih mjestašca, mene je posebno osvojio gradić Vodnjan. Pitoreskno mjesto sa svim svojim prednostima, manama i čarima, jedno od onih naselja gdje se vidi da je susjed susjedu brat, gdje tajne ne postoje jer je njihovo čuvanje nemoguće, gdje te svi znaju i ti znaš sve, čije uličice odišu nekim davnim vremenima ocrtanima na pročeljima i unutrašnjosti povijesnih građevina, gdje je parking besplatan (možda samo zato što turistička sezona nije u jeku) i gdje se razvija odlična turistička ponuda maslinovog ulja. 

                                                            Crkva Sv. Blaža, Vodnjan

Drago mi je što smo se ovdje zatekli izvan ljetne sezone, kad gradić odiše spokojem, nema vreve na ulicama, dvojica susjeda guraju kolica iz dućana i pomažu susjedi prenijeti ormar nekoliko blokova tj. kuća dalje, mačke se lijeno rastežu po kamenim uličicama, tek pokoji pas protrči tražeći sklonište od iznenađujuće rujanske vrućine, počela je škola i đaci s ruksacima na leđima sigurno i polako koračaju prema svakodnevnim obavezama, a lokalni kafići lakše dišu i poslužuju kavu starosjediocima i ponekom turistu.
                                         uživanje u kavi ispred palače Bradamante na velikom Narodnom trgu


Vodnjan je u unutrašnjosti sačuvao srednjovjekovni izgled sa uskim uličicama koje nepravilno vijugaju među kućama, pročeljima od obrađenog kamena, brojnim crkvama i zgradama u gotičko-venecijanskom, renesansnom i baroknom stilu.


Primjetila sam kako u mnogim istarskim mjestašcima ljudi na ograde kuća stavljaju kipove lavova i lavlje glave, u maniri natjecanja pod parolom "pokaži da imaš". Iako je ovakav prizor za mene oličenje neukusa i još nečega, u ovim gradićima mi je sve bilo toliko simpatično i priraslo srcu da sam betonske ograde s lavljim glavama ispred kamenih kuća (d)očekivala sa smješkom. I fotoaparatom.


Vidimo se uskoro, u drugom dijelu proputovanja Istrom u kojem nas očekuju gastro doživljaj i još jedan grad-biser te čak i recept :)


                                                                    Beautiful Istria, part 1


I have returned from part 1 of my vacation. Italy still awaits me, soon. D and I spent 10 days in beautiful Istria, Croatian peninsula, the largest one in the Adriatic sea. You can google more about it, of course, but I wanted to share and show you gastronomic routes and experiences in Istria. Please take a look at all the photos above. First off, we are really lucky to have this long summer. D and I weren't able to go to the sea and take a break this season until September. Usually this means autumn, rain and lower temperatures. But not this time. This year, summer decided to stay a lot longer and I am beyond glad it did. Not only did we have beautiful weather, all 10 days of hot summer, but the sea was still so warm. We swam every day, we fished, we lay and slept under the hot sun, visited historic sightings, ate great food and drank beautiful Istrian wines.
Istira is known as the land of great wines and olive oil. There are several wine roads, so called "La Strada del vino" that will lead you to heavenly places of renowned wine makers and their wines. The domestic wine here is Malvazija, beautiful white wine. We visited several wineries, one of them being Siljan winery in Segotici (near Marcana and Pula). There we bought Pinot gris and wonderful Merlot, one of my favorites. They also offer home made liquors and olive oil. I have a feeling that almost every house in Istria produces its own olive oil, appreciated by tourists worldwide. It is definitely one of the best products Istria has to offer, together with wines.
Another beautiful wine tasting experience took place in the town of Marcana (also near Pula). Mr Darko Jukica, a renowned Istrian wine maker kindly greeted us and invited to a wine tasting. This is one of the best part and peaks of visiting wineries. After talking to these renowned wine makers, looking around the property and the very grapes their wines are made of, taking a tour through wine cellars, enjoying their earthy and fruity scents, you get to sit down on lovely wooden bench in a beautiful stone -built wine tastery and try different wines. Plus hear a story about each sort.
You can find the list of all renowned wine makers and more at vinistra.com
We were stationed in an apartment in Duga Uvala, tourist place near Pula, and visited several towns around it. One of my favorites was definitely Vodnjan, also called Dignano. Above you can see numerous photos I took on the stroll through this lovely picturesque town. Inside the historic nucleus, the town preserved its characteristic Medieval look with atria and narrow streets, irregularly winding among houses, with facades made of stone, old streets recognizable by their Gothic, Venetian, Renaissance and Baroque style and many churches rich with memories and art. This is an area of ancient traditions developing on the remnants of the prehistoric forts. Its wide area is rich with numerous characteristic kažuni or casite ( little stone houses) built in the technique of dry-stone walls. Each stands as a witness to a millennium of its inhabitants being engaged in agriculture, especially olive-growing and wine-growing. Vodnjan is famous for its exquisite wines and renowned olive oil that have been produced for centuries.
So, dear all, I will be back soon with part 2 of our Istrian adventure, in which I will share a recipe, restaurant review and a tour through another beautiful city in Istria.

28 komentari:

 1. Bas sve do jedne fotkice i post prelepo!

  OdgovoriIzbriši
 2. Prekrasne fotke odlično prikazuju istarsku dušu. Često putujemo u Istru i čim izađemo iz tunela, osjećam se kao da smo došli u drugu zemlju.

  Čakavka u meni se nasmijala tvojoj priči o narječju i slovu ć.

  Jedva čekam drugi dio da vidim kakav si nam fini recept odlučila prezentirati.

  OdgovoriIzbriši
 3. strašne fotke...odlične.. :) Bale i Grožnjan nekako najviše volim u Istri...

  OdgovoriIzbriši
 4. Stvarno je lijepa, vidi se zahvaljujuci tvojim lijepim fotkama! Nisam znala da su one kucice tako male:)

  OdgovoriIzbriši
 5. Woow... koliko divnih fotkica, prekrasno putovanje, uživala sam draga Tamara! Vidi se da vam je bilo jako lijepo:)

  Kiss:)

  OdgovoriIzbriši
 6. Prekrasno, prava uživancija majstorice.

  OdgovoriIzbriši
 7. Super,nadam se da lose vijesti nisu jako lose i da je sve ok.Super slicice i cini mi se da si se dobro provela :-)

  OdgovoriIzbriši
 8. Fantastican post i divne, predivne fotke! Hvala ti na njima... Moj tata stalno prica kako je Istra lepa i nadam se da cu jednom imati prilike da ju obidjem. Sve sto si ti prikazala na fotkama deluje predivno! :)

  OdgovoriIzbriši
 9. Zaista lepa i prelepa.Hvala sto si nam donela ovu divnu foto reportazu.Uzivanje;)

  OdgovoriIzbriši
 10. Lijepo si nam prenijela ugodjaj Istre; sve blagodati i atrakcije su savrseno zabiljezene tvojim fotoaparatom.

  OdgovoriIzbriši
 11. kao prvo nisam uspjela nabaviti Vjesnik i tako mi je žao, drugo tvoje fotke su kao uvijek uhvatile onaj pravi autentični trenutak Vodnjana, kad živiš tako blizu kao i ja tim svakodnevnim stvarima i ne pridaješ osobitu pažnju i onda tek na fotkama vidim na kakvom divnom mjestu živim!

  OdgovoriIzbriši
 12. Prelijepe fotkice,stvarno su pravi užitak,najslađa mi je ona gdje si sa onom macom pozirala i onaj slatki pesek gdje bezbrižno odmara...divno..:)

  OdgovoriIzbriši
 13. Hvala svima, posebno Istirjankama kojima su se svidjel fotke i ovaj moj prikaz, baš mi je drago zbog toga :)

  OdgovoriIzbriši
 14. @what's for dessert, uh, recept zbilja nije ništa posebno, tek jedan brzi jednostavan desert za pripremu na godišnjem, bez pečenja ;)

  OdgovoriIzbriši
 15. Fantastične sličice na ugodnom odmoru. Baš ti hvala, bio je to i za mene odmor za oči!

  OdgovoriIzbriši
 16. Uživaj, ove godina nas je ljeto zasita obdarilo ,evo već 1e 19.09 a mi smo se još jučer kupali i uživali.Ali kad je pravo bablje ljeto najljepše je.

  OdgovoriIzbriši
 17. Obožavam Istru. Nakon tvog posta volim je još i više

  OdgovoriIzbriši
 18. Predivan putopis i sjajne fotke. Odličan opis istarskog narječja :D Vodnjan je doista prekrasan, nakon ovog tvojeg opisa definitivno ide na popis mjesta koja bih posjetila. Istru posebno želim obići i vidjeti, nisam imala baš prilike do sad, a ti si me sad još dodatno motivirala.

  OdgovoriIzbriši
 19. Krasan putopisa i predivne fotke. Vidi se da ste uživali! Uživala sam, i jedva čekam drugi dio posta (ne samo zbog receptića ;))

  OdgovoriIzbriši
 20. Krasno putovanje, uvijek je lijepo zabilježiti detalje i imati ih kasnije za sjećanje u dugim zimskim mjesecima

  OdgovoriIzbriši
 21. Kao i uvek nismo očekivali ništa manje od tebe. Predivan putopis,božanstvene slike, svaka sa pričom. Ona gde si ti okrenuta leđima mi je genijalna. Kao da govori. Čula sam sve pohvale za Istru od ljudi koji su bili prošlih godina. Ja sam bila sa školom poslednji put još u prvom razredu. Verujem da su vina izvrsna. Vi barem koliko vidim polako radite na svojoj promociji vina, za razliku od nas. Promoccijom vina treba država da se bavi jer su to ozbiljna posla. Jedva čekam sledeću reportažu.

  OdgovoriIzbriši
 22. drage moje, hvala vam na lijepim komentarima!
  Jelena, slažem se za vina

  OdgovoriIzbriši
 23. Jako lijepo i zanimljivo ! I prije svega drago mi je što si imala ovako divan godišnji odmor i što si puna lijepih dojmova.Nasmijali su me lavići :))

  OdgovoriIzbriši
 24. Hvala ti, draga Branka :) Heh, i mene su nasmijavali lavići na ogradama ;)

  OdgovoriIzbriši
 25. lijepe fotografije..
  ova di držiš macu u krilu mi je najljepša. ne mogu zamisliti svoj život bez mačaka..imam svoje, uzimam ih s ulice, liječim, socijaliziram, udomljavam dalje..
  jako sam osjetljiva na životinje i ovakve me scene uvijek taknu u dušu..
  prekrasno :)

  OdgovoriIzbriši
 26. hvala ti, i sama sam slična kad je o životinjama riječ :)

  OdgovoriIzbriši