Slatko s Dolcelom: karamel mousse


Klasičan mousse bio bi onaj od čokolade.  Evo jedne ideje za nekonvencionalan mousse J

Ovaj mousse prava je bomba. Iako ne sadrži jaja, tu su karamela, vrhnje i maslac. I, naravno, doza soli. Nema dobre karamele bez kontrastne soli. Koristila sam upravo cvijet soli iz francuske Bretanje. Obožavam kuhinju tog dijela Francuske i za vrijeme svakog mog boravka tamo najdraži proizviod mi je definitivno njihova slana karamela.
Iako ovaj mousse nema jaja i ne radi se na klasičan način, prozračan je i pjenast. Da bih to postignula, koristila sam Dolcela tekući šlag koji je ovoj poslastici dao prozračnost, a sve dodatno učvrstila Dolcela mljevenom želatinom.  Još jedna kremasta slastica za koju ne trebate pećnicu.


240 ml vrhnja za kuhanje
200 g šećera
1 ½ žličica Dolcela mljevene želatine + 2 žlice vode
360 ml Dolcela tekućeg šlaga
85 g maslaca
1 žličica cvijeta soli (ili ½ žličice obične soli)

Šećer kuhajte na srednjoj vatri dok se ne otopi i dobije smeđu boju (ne tamnu, pazite da vam ne pregori). Uklonite s vatre i oprezno, polako ulijte vrhnje za kuhanje (prskat će). Nastavite miješati na srednjoj vatri dok se grudice šećera koje nastanu ulijevanjem vrhnja potpuno ne otope. Dobit ćete karamel umak. Uklonite s vatre i umiješajte maslac, koji se također treba potpuno otopiti. Pustite da se prohladi.

Dolcela tekući šlag izmiksajte i pomiješajte s karamel umakom. Želatinu pomiješajte s vodom, ostavite da nabubri i rastopite na laganoj vatri pa umiješajte u smjesu. Rasporedite u posudice za posluživanje i ostavite u hladnjaku barem sat-dva.

3 komentari: