Gdje fino jesti?


Nedavno me jedna draga čitateljica tražila za preporuku restorana. Između ostalog, tijekom našeg dopisivanja ustanovile smo da ona (vjerujem kao i dobar dio vas koji posjetite blog) posebno voli čitati recenzije i preporuke mjesta na kojima se može fino pojesti. Takvi su postovi korisni.
Vođena mailovima koje smo draga Željka i ja razmjenile, danas vam donosim listu mojih trenutno najdražih gastro destinacija u Zagrebu. S obzirom da sam dosta putovala, napravit ću u dogledno vrijeme listu favorita nekih destinacija izvan Hrvatske, jer putopisni postovi dosta su dugački i ovako je sve to raštrkano po postovima. Ne znam za vas, ali ja volim biti organizirana i uvijek si radim liste, gotovo za sve :)
Listu sam napravila vođena vlastitim iskustvima, ali i preporukama kojima zaista vjerujem, dakle prema onome što sam do sad obišla i onome što sam do sad čula iz provjerenih izvora :)Gdje na kolač?
1. Ljetni broj jedan za sladolede mi je još uvijek slastičarnica Orijent. U Orijentu nude sve i svašta, kombinacije znaju biti doista zanimljive. Iako su se mnogi žalili na ne baš atraktivno uređen interijer, sladoled možete uzeti i za van.
2. S obzirom da trenutno nije ljeto i vjerojatno nećete baš posezati za sladoledom, preporučam da posjetite The Cookie Factory. U zadnjih par godina dosta se ovakvih simpatičnih mjesta otvorilo u Zagrebu, ali ja se nekako uvijek najradije i najčešće vratim u The Cookie Factory. Kad me turisti pitaju za kolač, uputim ih upravo tamo, ili kad mi netko izvana dođe u Hrvatsku na godišnji, moja preporuka je ista. Ukoliko svratite, preporučam brownie a la mode, carrot cake, ili cheesecake. Keksima, priznajem, nisam baš oduševljena. Osim toga, lokacija je atraktivna - Tkalča.
3. Odlične kolače (uz slana jela) pojest ćete u Mundoaki. Djevojku koja ih radi osobno poznajem i već nekoliko godina smatram da radi najbolje kolače na svijetu.
4. Mak na konac ima zanimljive kolače, od kojih preporučam njihovu kultnu tortu od maka. Tamo pak ne možete sjesti na kolač, već ćete ga morati ponijeti sa sobom.
5. Jednom sam slučajno zalutala (a nekad su najbolje stvari slučajne) u La Maison des Waffles u Masarykovoj. Ne znam je li stvar bila u pogođenom trenutku, ali pojela sam najbolje vafle s karamelom. Priloga ima raznih, a imaju i jako fine čajeve.
6. Amelie je dugogodišnji favorit, a proširili su se na nekoliko lokacija. Svakako preporučam i istoimenu tortu. Amelie definitivno osvaja šarmantnim ambijentom uređenim u francuskom stilu.
Gdje na gablec?
1. Mundoaka. Jako ukusni, maštoviti obroci.
2. Bistro RougeMarin je više od burger bara. Hamburgeri jesu odlični, ali tamo ćete pronaći puno jela koja nemaju veze s burgerima, a izvrsna su.
3. Rocket Burger Cafe posjetila sam ovo ljeto. Atraktivna lokacija definitivno je plus (Tkalča), a kanadski par koji je otvorio ovo simpatično mjesto definitivno znaju kako se rade burgeri. Njihove pljeskavice mi se sviđaju jer nisu "zbite", već rahle i mekane, nisu žilave. Od burger barova koje sam do sad obišla, imaju najbolja peciva. Jedina mana mogla bi za neke biti veličina, jer su burgeri manji. Mene ne smeta, a posebno mi se sviđa što ne "sjednu" teško na želudac. Za oko mi je zapala i tzv. pulled pork koju namjeravam probati sljedeći put.
4. Yellow Submarine Burger još nisam obišla, ali sam dobila nekoliko preporuka kojima vjerujem i mislim da zaslužuje biti na ovoj listi (koja bi se, usput rečeno, mogla prozvati listom najboljih burger barova u Zagrebu, jer sam tijekom ljeta samo to i obilazila, a neke ostale gastro destinacije me se nisu toliko dojmile da bih ih stavila na ovu listu :) Nude organske burgere napravljene od domaćih sastojaka (hrvatski proizvođači i uzgajivači), što posebno pozdravljam.
5. Bistro Šalša nudi zaista ukusne obroke po odličnim cijenama i ima moju toplu preporuku. Nepretenciozno, a hrana na nivou.

Imate li vi neku preporuku za vama najdraže mjesto, ili mjesto koje vas se posebno dojmilo? Pišite mi :)

6 komentari:

  1. All very delicious looking. Catherine

    OdgovoriIzbriši
  2. rijetko jedem u gradu ali kad jedem onda je to u Kiši u staroj Vlaskoj.
    i volim otici na Mali plac na Tavanu po klopicu.
    pouu

    OdgovoriIzbriši