Philips Saeco Minuto


U posljednja dva dana skuhala sam mnogo kava. Zapravo, nisam ih skuhala ja, već Philips Saeco Minuto aparat za kavu. Ako se mene pita, on svoj posao odrađuje odlično.
Dobila sam priliku družiti se sa Saeco Minuto aparatom za kavu. Mene je ta ponuda posebno razveselila jer ne pijem "tursku kavu", dakle iz džezve. Ne kuham ju i jednostavno se nikada na nju nisam navikla, uvijek bježim od onog "zoca" na dnu.  Kod kuće najčešće radim instant kavu (znam da ju mnogi uopće ne smatraju kavom, ali jedno sam vrijeme imala problema zbog kojih sam kavu morala potpuno izbjegavati, da bih ju nakon nekog vremena ponovo uvela, ali u ovom blagom instant obliku), ili sam prije pak kuhala "domaći espresso" u moki (kafetijeri) koju sam kupila u Italiji i koju obožavam. Gdje u priču dolazi Philips Saeco Minuto aparat za kavu. Nas dvoje smo kliknuli na prvu :)
Rekla bih da je ova zvjerka poput velikih aparata za kavu kakvi se koriste u ugostiteljstvu, samo u puno manjem obliku, prilagođen kućanstvima, a možete ga koristiti i na poslu. Od kuda da krenem?Saeco Minuto na gornjoj strani ima dva pretinca, jedan za vodu, drugi za kavu, vrlo jednostavna za uporabu. Oduševljena sam jer možete koristiti cijelu kavu u zrnu koju Saeco samelje (ima keramičke noževe) u trenu i skuha vam najfriškiju kavu. Za testiranje koristim Lavazzu u zrnu. Ima i pretinac za mljevenu kavu, tako da možete koristiti i nju, i to istovremeno, dok je kava u zrnu u posudi (mljevena kava stavlja se u okrugli otvor). Uz aparat dobijete žličicu za zagrabiti kavu, čija drška ujedno služi za namještanje "zupčanika" za jačinu kave kakvu želite, koji se nalazi u pretincu u kojeg stavljate kavu. Postoji pet jačina i zapravo predstavljaju stupanj mljevenosti kave. Također, pritiskom na gumb "aroma" možete birati želite li kavu jače ili slabije arome (također pet stupnjeva).

Saeco Minuto može kuhati kavu, espresso i cappuccino. Sve tri su jednako ukusne, ovaj aparat radi zaista kvalitetnu kavu. Osim toga, možete kombinirati opcije pa napraviti produženu kavu, dupli espresso, kavu s toplim mlijekom (pjenom). Espresso je gust i kremast, onakav kakvog pamtim iz Toskane. Cappuccino je također prekrasno kremast sa gustom pjenom od mlijeka. Aparat se pri svakom paljenju i gašenju čisti, pa pripazite da ispod nastavka kroz kojeg izlazi kava imate spremnu šalicu u koju će iscuriti malo vode prilikom čišćenja. Uz aparat dobijete i nastavak za vruću vodu te nastavak za izradu pjene od mlijeka. Tri gumba s desne strane služe za podešavanje funkcija aparata (sve je objašnjeno u uputama, da ne zvučim kao priručnik), a možete si i memorirati svoju najdražu kavu (kombinaciju, naprimjer dupli espresso, dupla kava, jačina arome, kava s toplim mlijekom) te ju svaki sljedeći put dobiti pritiskom na samo jedan gumb.
Nastavak iz kojeg curi kava je podesiv, ovisno o visini šalice ili čaše koju koristite, tako da ga možete spustiti ako koristite malu šalicu za espresso, kako kava ne bi prskala pri točenju. U aparat stane dosta visoka šalica, čak termosica u koju si možete skuhati kavu i ponijeti na posao.
Evo kratkog videa za izradu cappuccina.

Čuvanje i pranje je jednostavno, neke dijelove možete prati u perilici, neke je dobro prebrisati vlažnom krpicom svakodnevno. Aparat je jednostavno rastaviti kako biste izvadili dijelove koje želite oprati, ili ispraznili posudicu u koju odlazi, kako mi to zovemo, "zoc", a sve možete činiti dok je uključen u struju. Naprimjer, spremnik za mlijeko i za vodu dobro je isprati svakodnevno i promijeniti vodu.


Možete kuhati dvije kave odjednom i možete kuhati jednu kavu za drugom, voda se jako brzo grije i kava je u trenu gotova.


Vidite li kako je espresso divno gust? A cappuccino s pjenom od mlijeka? Divota.
Ne razumijem se mnogo u ovakve aparate za kavu. Mogu ga ocijeniti iz vlastitog iskustva, iz korištenja za ono što mi treba i onoliko koliko mi treba. Kava je zaista ukusna, aparat je jednostavan za uporabu i jednostavan je za čišćenje, nema previše posla oko njega i ne zauzima mnogo mjesta. Ako se pitate treba li vam takvo što ako si kavu kuhate u moki, džezvi ili French pressu, nemam odgovor na to pitanje, morate procijeniti sami, ovisi što tražite. Cijena mu je oko 4000 kn (ima raznih verzija, jeftinijih i skupljih). Možda je nekima to previše za aparat za kućnu uporabu, ali u svakom slučaju po meni je jako dobra investicija, naročito za radno mjesto pa ovakav aparat kupite zajedno s kolegama.
Više informacija o Philips Saeco minuto možete potražiti na službenim stranicamaOvdje pogledajte koristan i informativan video.
Koristim priliku da se zahvalim Philipsu na pozivu za testiranje ove divote.

Naravno da pripremam i nešto slatko sa kavom skuhanom u ovom aparatu, recepti stižu uskoro :)

2 komentari: