Baklava s medom


Jedna kriška baklave zadovoljit će svu želju za slatkim.
Ovaj put sam ju napravila na način da sam dio šećera u agdi zamijenila medom. Med je baklavi dao lijepu aromu i zanimljivu notu, čineći ju dovoljno slatkom i mekanom, ali nije ju suviše natopio. Vodite računa da baklava treba biti dovoljno sočna, ali ne plivati u sirupu (agdi). Agda treba biti malo rjeđe gustoće od sirupa kako bi ju baklava dovoljno upila. Poznato je da baklava treba odstajati preko noći, bolja je i ukusnija. Preporučam da manji dio orašastih plodova nasjeckate, umjesto da sve sameljete. Baklava će imati interesantniju, hrskaviju teksturu.500 g kora za savijače
700 g oraha
200 g maslaca
300 g šećera
200 g meda
800 ml vode
1 limun
Prvo napravite agdu: pomiješajte šećer, med, vodu i sok jednog limuna. Zakuhajte do vrenja pa kuhajte još 5 min. Ostavite da se potpuno ohladi.
Kore izrežite na veličinu pleha za pečenje. Navedena količina kora je za tepsiju dimenzija 35 x 20 cm.
Većinu oraha fino sameljite, a manji dio nasjeckajte. Maslac otopite.
Slaganje: tepsiju za pečenje premažite otopljenim maslacem, stavite u njega prvu koru, dobro ju premažite otopljenim maslacem (nemojte štedjeti, baklava mora biti sočna) i poklopite drugom korom. Na drugu koru posipajte nekoliko žlica oraha. Na njih stavite koru, premažite maslacem, ponovo stavite koru i orahe. Slažite naizmjence dok ne potrošite materijal. Trebate završiti sa dvije kore. Gornju koru još jednom premažite otopljenim maslacem. Narežite na kocke ili rombove i stavite peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 180 C dok gornji sloj ne dobije lijepu zlatnu boju.
Vruću baklavu u dva navrata postepeno prelijte hladnom agdom. Na nju možete poslagati kriške limuna. Na to stavite prozirnu foliju i opteretite plehom na 5 minuta. Uklonite pleh i baklavu pospremite u hladnjak, neka odstoji preko noći. Sutradan poslužite.

4 komentari: