Windows Store: Korisne aplikacije


Službeno je dan 6. testiranja Windows 10, iako se družim s njima malo dulje od toga :) Danas vam donosim pregled korisnih besplatnih aplikacija koje sam pronašla u Windows Storeu i koje sam koristila za pripremu nastave i bloganje.
Znate ono kad tražite neki program / aplikaciju, pa dok ju nađete, pa instalirate, pa klikanje po "I agree", "next" itd.? S Windows "trgovinom" to je učinjeno maksimalno jednostavnim. Vrlo brzo pronađete aplikaciju (mnoge su besplatne), dovoljan je samo jedan klik na "install" i to je to. Sve je instalirano u vaš kompjutor. Ovdje ću vam pokazati neke od zgodnih aplikacija koje vam mogu poslužiti ukoliko radite u obrazovanju, ili ukoliko se bavite bloganjem.

Za profesore je zgodna aplikacija Lesson Plan Manager, u kojoj možete pisati pripremu za nastavni sat i u kojoj je sve raspoređeno u tematska polja te na kraju dobijete vizualno lijepo uređenu pripremu.


Još jedna praktična aplikacija je Class Seater u kojoj ćete vrlo jednostavno napraviti raspored sjedenja u vašem razredu, prema individualnim potrebama i karakteristikama svakog učenika, potrebno je upisati svoja zapažanja za svakog od njih. Aplikacija funkcionira slično poput programa za izradu sociograma.
Free Books je izvrsna aplikacija za svakoga i zaista ju preporučam. Nudi jako veliki broj knjiga (preko 20 000) koje su posložene prema žanrovima i autorima, a sadrži i audio knjige.Tekst u knjigama možete označavati, knjige možete bookmarkati, a dostupan je i rječnik.
Praktična aplikacija za jezičare i sve koji se bave ili studiraju strani jezik je Translator, jednostavan i brz, a preporučam i Advanced English Dictionary za angliste.Rječnik funkcionira i offline, dakle ne trebate biti spojeni na internet, a sadrži i zvučni izgovor (američki i britanski).

BrainPOP ESL je poznata aplikacija za učenje, naročito korisna učiteljima. Dio sadržaja je besplatan, ali dobar dio sadržaja se plaća. Sadrži animirane filmove, kvizove i brojne materijale iz područja jezika, društvenih znanosti, prirodoslovnih znanosti, glazbe i umjetnosti, tehnologije.


Što se tiče aplikacija korisnih blogerima, za početak preporučam da instalirate aplikaciju za blogersku platformu koju koristite (Blogger, WordPress itd). Ja koristim Blogger Manager.


Jedna od meni najdražih aplikacija, posebno prikladnih za poslove razne vrste pa i bloganje je Dropbox. U njega spremam tekstove i slike te im mogu pristupiti s bilo kojeg uređaja, a i putem Dropboxa dijelim ove dokumente s ljudima s kojima surađujem.


Adobe Photoshop Express je odlična besplatna aplikacija za jednostavnu obradu slika. Iako koristim puni Photoshop, ova besplatna i manja verzija poslužit će vam za jednostavnije korekcije poput podešavanja svjetline, boja, kontrasta, izrezivanja slike, filtera itd.


Ovdje moram spomenuti aplikaciju koja je integrirana u Windows 10, dakle dolazi s njima, a to je odlično opremljena galerija za fotografije, koja vam također omogućava slične korekcije na fotografijama. Ona ujedinjuje program za pregled slika, uređivanje istih i izrezivanje. S lijeve strane izbornika možete birati između tri vrste prikaza: kolekcije, albumi i mape. S donje lijeve strane vidite opciju za postavke. Novost je povezivanje slika, dakle sve slike pohranjene u oblaku možete pretraživati unutar ove galerije. Nude se i opcije brzog dijeljenja, kojime se automatski otvara aplikacija (npr. pošta, twitter itd.)
Aplikacije koje će se svidjeti gastro blogerima su upravo one za recepte i planiranje obroka. Jedna od meni najdražih svakako je Jamie Oliver's Recipes. Osim pisanih recepata u ponudi su i video recepti.


Epicurious je dosta dobra aplikacija s mnogo recepata i planera, a omogućava vam i izradu šoping lista.

Microsoftov cilj su univerzalne aplikacije koje funkcioniraju na različitim vrstama uređaja. Sve u svemu, Windows Store je odlična opcija s mnogo korisnih, besplatnih aplikacija koje će vam olakšati svakodnevni rad i s kojima ćete se zabaviti.

0 komentari:

Objavi komentar