Pokazna berba u vinogradima Feravina iz Feričanaca


Nedavno sam dobila jedan posebno dragi poziv na berbu vina u vinogradima Feravina iz Feričanaca. Ako ste mogli primjetiti s mog bloga (i mojih inih profila na društvenim mrežama #socialnetworkfreak) ja posebno "patim" na događanja ovakvog tipa. Neopterećeno, opušteno, uz dobro društvo i fino vino i hranu, na svježem zraku. Kako sam trenutno u Francuskoj, od svih događanja koje sam u posljednje vrijeme propustila, ovo je još jedno radi kojeg mi je krivo što nisam mogla sudjelovati, ali bit će još prilika. U nastavku vam donosim nekoliko sličica i više informacija.
Dakle, u e-mailu me dočekala ova lijepa pozivnica:
Ovoga petka održana je pokazna berba u vinogradima Feravina u Feričancima. Zanimljivoj pokaznoj, a potom i natjecateljskoj berbi odazvali su se poslovni partneri, predstavnici medija, Hrvatskog rukometnog saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora  pa su se u berbi okušali i naši istaknuti olimpijci Dubravko Šimenc i Slavko Goluža, izbornik Hrvatske muške rukometne reprezentacije te voditeljica Ana Radišić dok su glazbeni gosti bili mladi tamburaši u starkama – „Mejaši“.


Dobro raspoložena ekipa na lokalitetu Srednjak brala je Frankovku, sortu koju je Feravino  izvuklo iz zaborava i kojoj posvećuje posebnu pažnju. Uostalom, Frankovka Miraz 2009. je na ovogodišnjem prestižnom Decanteru u Londonu okićena srebrnom medaljom i to već drugi put za redom.  Ukusno i slatko pobrano grožđe  biti će pretočeno u fine kapljice Frankovke Miraz 2013. i Frankovke Dika 2013.


U muškoj kategoriji najviše grožđa ubrao je izbornik Slavko Goluža, dok je među damama najbolji rezultat postigla Milica Sekulić, inženjer mediteranske poljoprivrede. Ukupno je ubrano 1010 kilograma frankovke s optimalnim parametrima -  20 posto šećera, i kiselinom 5.7, što će biti pretvoreno u 650 litara izvrsne feričanačke Frankovke, odlične kvalitete i izvrsne za zdravlje!


Feravino je odlučilo na ovaj način promovirati berbu kako bi ukazali na razvoj i značaj poljoprivrede,  tradicionalne vrijednosti, razvoj vinogradarstva i proizvodnju izvrsnog vina čemu tvrtka teži.

A najljepša vijest je da su vinogradi dobro rodili i da se ove godine očekuje ukupni prinos 10% veći od prošlogodišnjeg. Berba će, ovisno o vremenu koje je pomalo hirovito,  trajati još desetak dana.


O Feravinu:

Feravino je, sa svojih 100 djelatnika, vodeći gospodarski subjekt feričanačkog kraja i nastavlja tradiciju vinarstva kojemu počeci sežu u 1962. godinu. Feravino trenutačno uzgaja vinovu lozu na 170 hektara, a od sorti u vinogradima prevladavaju graševina i frankovka, uz koje su još zastupljeni bijeli pinot, chardonnay, rajnski rizling, zweigelt i syrah, cabernet sauvignon i merlot. Godišnja proizvodnja Feravina kreće se između 800 i 900 tisuća litara. Cilj Feravina je postati vodećom kontinentalnom vinarijom crvenih vina te proizvođačem vrhunskih bijelih vina, o čijoj kvaliteti već svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja. Kako bi pridonijelo daljem razvoju vinogradarstva u Feričancima, Feravino je u suradnji s Hrvatskim šumama sagradilo i šest kilometara vinskih cesta, u što je dosad uloženo 1,1 milijun kuna. Kako bi najbolje iskoristilo potencijal slavonskog teritorija, Feravino istodobno ulaže u nove vinograde i u razvoj podruma, koji danas spada među tehnološki najmodernije podrume u Slavoniji. Uz to, Feravino je prije dvije godine obnovilo Vincilirsku kuću, poznati ugostiteljski objekt na prestižnom vinskom položaju Goveđa glava, a u narednih nekoliko godina otvorit će novi restoran u sastavu poznatog Starog podruma kao i potpuno novi reprezentativni barrique podrum koji će se protezati na površini od čak 1.000 metara četvornih.

službena stranica: http://www.feravino.hr/
facebook stranica: https://www.facebook.com/FeraVinoFericanci

3 komentari:

  1. Odlično proveden dan, em u pririodi , em u dobrom društvu a vidim i nešto si i naučila.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovakva okupljanja su i meni jako draga, vidi se da je bilo lijepo i veselo, a ujedno i korisno :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nema ljepšeg od okupljanja u prirodi. I sad sam se prisjetila kako već dugo nisam bila u berbama, a stvarno je znalo biti zabavno :)

    OdgovoriIzbriši