Microsoft OneNote 2016


S obzirom da na svojem računalu koristim Windows 7 (nekako mi se čini da većina vas radi također sa sedmicom), a posljednjih 10 dana služim se uređajem na kojemu su stavljeni novi Windows 10, moram priznati da sam prvi put otvorila program OneNote.
Kad sam ga vidjela u Office paketu, samo sam pogledom prešla preko njega i zanemarila ga. Rekoh sama sebi: pojma nemam što je ovo, ne treba mi, daj da vidim kakav je novi Word. Priznajem da do sad nisam nikad koristila taj OneNote, a toliko je toga novog u ovim Windowsima, barem meni kako korisniku sedmice, da su me zaokupirale druge stvari. Želim naglasiti da ove postove pišem isključivo iz vlastite perspektive, a ja bih se nazvala jednim prosječno zahtjevnim korisnikom. Smatram da sam dosta dobro upoznata s radom na računalu i koristim ga svakodnevno, ali nisam informatičar niti stručnjak na tom polju. Dakle, mogu s vama podijeliti isključivo svoje iskustvo. Odlučila sam se malo zainteresirati za OneNote i mogu vam reći da mi se jako sviđa program. To je poput Worda, Powerpointa, Painta i Excela u jednom :) Ne znam imate li vi iskustva s ovim, ali voljela bih vam pokazati zašto mi se svidio i kako vam može koristiti.

OneNote je virtualni notes, bilježnica u koju zapisujete apsolutno sve što vam padne na pamet. Izgledom i podsjeća na papirnati rokovnik ili planer, a teme i stvari koje u njega stavljate možete lijepo podijeliti po sekcijama (stranicama) i tabovima.


Osim pisanja, u njega možete stavljati slike (izravno s računala ili weba - svaku stranicu možete uhvatiti kao bilješku pa ju uređivati), tablice iz Excela, a nudi vam i snimanje glasovnih zabilješki i videa, zatim gotove predloške koje možete koristiti za sastanke, bilješke s predavanja, ili npr. planiranje nastavnog sata. U njega možete spremati članke s interneta i čitati ih kasnije (dakle, za čitanje ne trebate biti povezani na internet). Mogućnosti su brojne. Jedna od praktičnih opcija je tzv. web clipping tool, kojom možete uhvatiti bilo koji dio ekrana (dakle uzeti screenshot), čime se taj dio direktno prenese u vaš virtualni notes, na stranicu po kojoj trenutno pišete. Svoje bilješke vrlo jednostavno možete podijeliti s drugima, tj. pozvati ih. Super je što prilikom upisivanja sadržaja u dijeljenu bilješku ljudi s kojima ste ju podijelili uživo mogu vidjeti vaše mijenjanje ili dodavanje sadržaja. Još jedna praktična opcija je to do lista na koju zapišete stvari koje trebate obaviti / kupiti te ih kasnije kada ih ispunite možete označiti kvačicom.
Za razliku od npr. Worda, ovdje možete pisati po bilo kojem dijelu ekrana, tj. "papira", i ne morate konstantno spremati dokument, već ga program sam automatski sprema dok radite. Svoj rad možete spremiti i u pdf i doc obliku.


Malo sam se poigrala s programom i napravila vam gotov predložak za recepte kojeg si možete isprintati, a preuzmite ga na ovom linku.
Za one koji koriste OneNote, na ovom linku preuzmite predložak kojeg možete otvoriti u ovom programu te u njega upisivati.

OneNote je praktičan i studentima za bilješke s predavanja, a odličan je i kao virtualna bilježnica s receptima i idejama.
0 komentari:

Objavi komentar