Microsoft Office 2016

Rad u Wordu gotovo mi je svakodnevnica, Excel koristim često, Powerpoint povremeno, a tijekom ovog testiranja otrkila sam i oduševila se OneNoteom. Sada imam priliku sve to raditi koristeći novi Office 2016. Ovdje ću vam ukratko prikazati što smatram praktičnim.
Ono što pozdravljam jest smjeru kojemu je Microsoft krenuo s Office-om, a to je olakšavanje suradnje s drugima i dijeljenje dokumenata. Meni je to osobito praktično kada pišem tekst za novine ili web stranice s kojima surađujem pa ga šaljem na čitanje. U programima Officea sada je omogućeno tzv. suautorstvo,dakle kada dobijem ili pošaljem određeni tekst, druga osoba s kojom ga dijelim vrlo brzo i jednostavno može pregledati izmjene koje sam unijela, ili obrnuto. Također, sve vaše dokumente možete pregledavati na različitim vrstama uređaja (smatrphone, tablet, računalo). Jednostavno ih možete pohraniti u oblak i prelaziti s jednog uređaja na drugi.

Ovdje ću govoriti uglavnom o Wordu, jer je to program kojeg najčešće koristim. Imajte na umu da na svom kompjutoru radim u Windows 7, tako da koristim stariji Word. Stoga sam pronašla popriličan broj noviteta u ovoj posljednjoj verziji Worda. Jedna od meni praktičnih novosti su gotovi predlošci za naslovnice vašeg dokumenta. Evo samo jedan primjer:


Još jedan dobra opcija je mogućnost brzog umetanja podataka, slika itd., tzv. "Reci mi što želiš učiniti" Naprimjer, ukoliko želite umetnuti sliku, tablicu, jednostavno napraviti određenu akciju u Wordu, a ne znate što trebate kliknuti kako biste došli do nje, u tražilicu možete upisati naredbu koju želite izvršiti i klikom na nju u padajućem izboru bit će izvršena. Vrlo praktično.


Mogućnost koja mi se također sviđa i osobito mi je praktična za ispravljanje sastavaka ili testova učenika te za napomene u tekstu na kojemu radim surađujući s nekime su rukopisne napomene. Omogućeno vam je jednostavno označavanje, markiranje i upisivanje napomena i bilješki u tekst.Gumb za spremanje dokumenta je izbačen jer se sav sadržaj sprema automatski. Još mogućnosti u Wordu možete pogledati na videu kojeg sam vam napravila:
Novi Powerpoint ima raznolike alate za uređivanje prezentacija, ali ne primjećujem ništa osobito novo, osim poboljšane mogućnosti surađivanja na dokumentu tj. prezentaciji koju izrađujete.


Excel je dobio nove vrste tablica, podaci se mogu lijepo vizualno prikazati. I ovdje mi je jedna od dražih opcija "Reci mi što želiš učiniti", koja jednostavno umjesto vas izvrši određenu akciju, ukoliko ne znate što sve trebate kliknuti kako biste, primjerice, umetnuli sliku, tablicu itd. Još jedna meni praktična opcija je mogućnost jednostavnog otkrivanja, povezivanja i kombiniranja podataka iz više izvora. Kliknete li opciju "Podaci", zatim na "Novi upit", otvorit će vam se opcije umetanja podataka (iz datoteke, iz baze podataka itd.).


Još jedna kul opcija je List predviđanja. Ako imate podatke poput, primjerice, broja klikova na blog kroz 12 mjeseci u godini, ili prodaju po mjesecima u godini, ovim jednostavnim alatom možete napraviti predviđanje: prikazat će vam predviđene vrijednosti (buduće, prodaje, ili broja klikova na blog u mom slučaju).0 komentari:

Objavi komentar