Mak Na KonacRekla bih da mi je dugo trebalo da probam kolače iz slastičarnice Mak Na Konac, svaki put kada bih naumila skoknuti po kolač, ili bi nešto iskrsnulo, ili bih ja jednostavno bila lijena. Kad se to napokon pred koji tjedan dogodilo, kolači iz ove slastičarnice ispunili su i više od mojih očekivanja.
Mak Na Konac slastičarnica je majstorice slastica Petre Jelenić. Već dugo pratim njezin rad i ono što sam imala prilike vidjeti zaista me oduševilo, tako da sam već unaprijed sama sebi zagarantirala da su kolači iz ove slastičarnice vrh. Tako i bi.
Osim što se ističu profinjenim izgledom te divno izbalansiranim okusima (znate ono kad jedete kolač i osjetite skoro svaki sastojak, a ne sami šećer), ovo su slastice koje idu u korak sa svjetskim slastičarskim trendovima. U svakom kolaču vidi se kako Petra i njezin tim promišljaju o kombinaciji i balansu okusa koje će u njega staviti. Ponuda se, naravno, mijenja sezonski, pa smo naišli na tzv. Bretonku, odnosno pitu s jabukama, napravljenu u malo drukčijem, zanimljivom (i praktičnom) obliku. S ovom sam se pitom susretala u Francuskoj, dok sam boravila upravo u pokrajini Bretanji čije ime sama pita nosi.


Osim sezonskih kombinacija, neki su kolači tamošnji voljeni klasik te svojevrsni zaštitni znak slastičarnice, kao poznata torta od maka i čokolade. Pronaći ćete u kriški ovog kolača i pekmez te marcipan, a nekako mi se čini da bi se ova kombinacija svidjela i onima koji ne vole mak.


Jedno vrijeme ste u Mak Na Konac mogli doći samo po kolače, ali otkada su proširili prostor, možete uživati u lijepom interijeru. Mi smo se osjećali vrlo ugodno. 


Za oko će vam sigurno zapeti drvce od papirića na koje možete napisati svoje dojmove.
Petra uvijek ističe kako kolače rade od izvornih namirnica, bez aditiva. O pomnom promišljanju okusa i ukusnim, za neke možda neobičnim kombinacijama, svjedoči, primjerice kolač od bijele čokolade i đumbira posipan pistacijama i sušenim malinama, koji je bio moj prvi izbor. 
Za kraj, ono što me kupilo je sama ideja posluživanja tzv. cafe gourmand, odnosno gurmanska kava, koja to zaista i jest. Zašto biste stali samo na jednom kolaču uz kavu, ili na kavi uz keks? Kako sam ja poprilično emotivno vezana za Francusku, gdje sam provela dosta vremena u posljednje 3 godine, tako sam se tamo prvi put susrela s ovakvom ponudom kave. Navodno se sam koncept proširio Francuskom početkom 2000-ih. Palo mi je na um prvom prilikom kad smo u Rennesu naručili cafe gourmand kako bi bilo dobro ovako nešto ponuditi u našim slastičarnicama. Do sada, prije Mak Na Konac, nisam se kod nas susrela s cafe gourmand. Ovdje ćete uz vrhunski espresso dobiti slastice po izboru slastičara, koji se mijenja, a ljubazno osoblje objasnit će vam o kojim se kolačima i kombinacijama točno radi. Cijena je poveća, 50-ak kuna, ali smatram da treba imati na umu kako ovo jest selekcija različith kolača, a svaki od njih zahtjeva svoje vrijeme i svoje sastojke.U ponudi slastičarnice pronaći ćete i pokoji slani biser pa možete svratiti i po slanu okrijepu, a osim toga, Petra ima još mnogo planova oko ponude. Ja ih, u svakom slučaju, rado iščekujem.

Mak Na Konac
Ulica Popa Dukljanina 1, 10 000 Zagreb
Tel: 01/ 4616 654
E-mail: petra@maknakonac.com
Radno vrijeme: PON-SUB 9-21


3 komentari:

  1. Čitam tekst i kao da sam ga sama pisala- od riječi do riječi se slažem, Petra je stvarno umjetnica za slastičarstvo, a ovaj cafe gourmand je pun pogodak za nas koji patimo na Francusku. :) Predivno napisano!
    Barbara

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se i ja sa svima što si napisala, dijelimo ovaj doživljaj slastičarnice Mak na konac i jedino što mi je žao je da sladoled koji serviraju u cafe gourmand i koji me oduševio nemaju i u redovnoj ponudi.

    OdgovoriIzbriši