Dolcela fondant - kratki tutorial


Ne znam jeste li na policama trgovina snimili jedan od Dolcelinih novijih proizvoda - fondant? Ja sam ga ovih dana napokon isprobala po prvi puta i prezadovoljna sam. U nastavku vam donosim pregled kako napraviti tri jednostavna ukrasa od ovog fondanta.
Svatko tko je radio s fondantom zna da ga nije komplicirano napraviti u domaćoj izradi, no meni je povremeno znalo biti malo teže doći do glicerina. Uglavnom to nije komplicirano, no s ovim proizvodom cijeli je postupak znatno olakšan i ubrzan, a dobit ćete fondant zaista odlične kvalitete koij još k tomu ne sadrži glicerin. Sve što trebate učiniti je praškastoj mješavini koju dobijete u kutiji dodati 4 žlice vode. To je cijeli posao :) Okej, slijedi miješanje, ali nema dobrog fondanta ako ga dobro ne umijesite u kompaktnu smjesu. Kada ga bojate, ukoliko ga boja malo omekša, jednostavno dodajte još šećera u prahu. Ukoliko vam je malo tvrđi i za potrebe prekrivanja torte želite malo mekšu smjesu, jednostavno dodajte malo vode te domijesite s još malo šećera u prahu. Dakle, konzistenciju si možete određivati sami. U svakom slučaju, izrada fondanta nije nikad bila jednostavnija i zaista mogu iskreno preporučiti ovaj proizvod.


Za ružice, fondant obojajte u željenu boju (koristim Americolor boje) i razvaljajte fondant na debljinu od otprilike 3 mm te izrežite trakice široke oko 2 cm. Jedan kraj trakice zarolajte oko same sebe, tako da vam svaki novi sloj bude malo viši od centra (trebate dobiti oblik tuljca). Kad ste zarolali cijelu traku, prstima malo rastvorite “latice”. Prstima stisnite dno ružice da se dobro zalijepi te nožem odrežite dno da biste dobili ravnu površinu. Dio smjese obojajte u zeleno i razvaljajte na istu debljinu te izrežite u obliku listića. Čačkalicom utisnite jednu liniju u sredini cijelom duljinom listića, a potom od nje do rubova utisnite kraće linije da izgledaju kao vene na listu. Na tortu pomoću malo vode ili kreme od maslaca zalijepite po dva listića i jednu ružicu.


Za cvjetiće, fondant kojeg ste obojali u željenu boju razvaljajte na podlozi koju ste lagano posipali šećerom u prahu na otprilike 4 mm debljine i izrežite cvjetiće. Drugi dio fondanta izvaljajte u kuglice i nataknite ih na vrh čačkalice. Kako bi se bolje primile za čačkalicu, možete ju umočiti u bjelanjak. Svaki cvjetić stisnite u sredini i latice izvijte prstima lagano prema gore. Sredinu cvjetića malo navlažite i propiknite čačkalicom s kuglicom. Lagano zalijepite jedno za drugo.


Za mašnice, fondant razvaljajte na  na debljinu oko 3 mm i izrežite na trakice. Za svaku će vam mašnicu trebati dva kraća komadića po cca 4 cm, jedan dulji od cca 10 cm te jedan kratki cca 2 cm. Dva kraća komada zarežite nožem s jedne strane u obrnuti oblik slova V da biste dobili krajeve vrpce, a drugu stranu malo stisnite prstima da biste dobili nabor na vrpci. Vanjske četvr tine najduljeg dijela vrpce presavinite prema sredini da biste dobili mašnicu pa ih zalijepite s malo vode. Najkraći dio vrpce zalijepite preko spoja trake tako da izgleda kao čvor mašne.


Ova tri oblika možete jednostavno napraviti bez ikakvog posebnog alata za fondant. Potreban vam je samo valjak, oštri nož i čačkalica. Ima još bezbroj jednostavnih oblika koji ne zahtjevaju alate niti mnogo vremena, neke ću vam pokazati u budućim postovima.0 komentari:

Objavi komentar