Rolada s krem bananicama


Svaki put kad mi netko u gostima ponudi kolače, uvijek posegnem za roladom s bananicama, žele bombonima, keksima, orasima, u kojem god obliku već je. To mi je zbilja jedan od dražih kolačića pa će se ove godine naći i na našem stolu. Recept sam dobila od kolegice, čije roladice s bananicama uvijek rado pojedem, i malo ga prilagodila.
Rolada je jednostavna za izradu, jedan od onih recepata za koje ne trebate pećnicu. Važno je samo dobro navlažiti list oblatne između dvije mokre krpe, kako biste ga savinuli bez pucanja. Postoje razni recepti u kojima piše "staviti oblatnu između dvije vlažne krpe". Zaboravite na ovo "vlažne", krpe trebaju biti mokre, kako bi oblatna dovoljno omeknula i kako vam ne bi trebalo 100 godina za to. Dakle, krpe dobro namočite. Ostalo je objašnjeno u receptu i zbilja nije komplicirano!


Za dvije rolade je potrebno:
1. Oblatnu stavite između dvije mokre krpe dok pripremate nadjev.
Žumanjke izmiksajte u pjenastu smjesu sa šećerom i vanilin šećerom te rum šećerom ili žličicom ruma. Dodajte i nekoliko žlica mlijeka koje ste odvojili od 200 ml mlijeka. Čokoladu otopite na pari i dodajte ovoj smjesi.
2. Ostatak mlijeka stavite da zakuha. Kada provrije, ulijte maleni dio u smjesu žumanjaka kako biste ih temperirali, zatim sve zajedno izlijte u vrelo mlijeko i kuhajte na laganoj vatri miješajući dok se krema ne zgusne. Neće biti jako gusta, ali hlađenjem i dodavanjem keksa dobit će potrebnu gustoću.
3. Dodajte fino mljevene kekse (u Plodinama imate za kupiti pakiranja već samljevenih keksa, ovo mi olakša izradu). Maslac pjenasto izmiksajte i dodajte u smjesu. Ovdje neka krema i maslac budu na sobnoj temperaturi. 
4. Kad se oblatna dovoljno namočila, cijelu premažite kremom, a uz dulji rub oblatne poslažite cijelom dužinom čokoladne bananice. Počevši od tog kraja, zarolajte u roladu. Zamotajte ju u ljepljivu foliju i ostavite na hladnom jedan dan.
5. Sutradan roladu možete rezati na šnitice.

0 komentari:

Objavi komentar