Dobrodošli u Windows 10: Vratio se Start Menu!


Dragi svi, sljedećih 10 dana sudjelovat ću u kampanji #W101010, tijekom koje ću isprobavati nove Windows 10.
Ne znam koliko vas je već prešlo na najnoviju verziju Windowsa i koliko ste upoznati s njima, ali nadam se da ću vam ih ovim objavama približiti. Cilj mi je upoznati vas s načinom rada u novim Windowsima i pokazati kako sam ih ja koristila za svoj rad, a to su bloganje te neke druge radnje koje od mene zahtjevaju moja struka i hobi. Vjerujem da će vam ovi postovi biti korisni. Bez brige, cijeli blog neće biti posvećen isključivo postovima o Windowsima sljedećih 10 dana, objavljivat ću i recepte ;)

Za početak, što je novo? Mnogo toga, pogotovo za one koji koriste Windows 7 (kao ja). Vjerujem da većina vas još uvijek koristi Windows 7 te da jako mali broj ljudi koristi 8. Moram vam priznati da sam jednom pokušala s osmicom i vrlo brzo odustala. Tu dolazimo do desetke, koji su po meni fantastičan spoj onog što je najbolje iz sedmice i onog što je bilo dobro u osmici.
Glavna vijest: vratio se START MENU. Woohooo! Čini mi se da smo bez tog menija izgubljeni, što se pokazalo u prethodnoj verziji Windowsa 8. Na kompjutoru provodim dosta vremena jer to od mene zahtjeva posao, a i hobi. S obzirom na takve okolnosti, volim aplikacije i programe koje mogu posložiti i urediti po svojoj volji i onako kako mi odgovara za korištenje. Naime, u Windows 10 Start menu možete prilagoditi sebi, u njega možete "zalijepiti" aplikacije koje najčešće koristite, tako da su vam nadohvat ruke, a možete im mijenjati raspored i veličinu. Dakle, za prvi post o novim Windowsima krećem sa Start menijem. Dala sam si vremena da istražim mnoge opcije koje novi Start menu nudi. Za početak, evo kratkog videa kako biste vidjeli kako on izgleda priikom korištenja.


                                             Kako prilagoditi i urediti Start Menu? 10 načina

1. Promijenite veličinu Start menija tako što ćete mišem "uhvatiti" gornji rub menija i pomaknuti ga gore ili dolje.


2. Premjestite "pločice", tj. aplikacije u meniju na jednostavan način: desnim klikom na aplikaciju možete odabrati opciju "unpin from start", čime ćete ukloniti aplikaciju iz start menija. Možete ih i vući mišem po start meniju i mijenjati im poziciju.


Ukoliko želite dodati aplikaciju meniju, kliknite na najdonju opciju All apps, pronađite aplikaciju, kliknite na nju desnom tipkom miša i jednostavno kliknite "Pin to Start". Primjetit ćete da vam se odmah nudi i opcija "Pin to taskbar", kojom aplikaciju možete zalijepiti izravno i na donju radnu traku (taskbar), kao i opcija za deinstaliranje aplikacije "Uninstall". Dakle, ne morate kao u Windows 7 tražiti aplikaciju u instaliranim programima pa ju deinstalirati, ovdje možete to vrlo brzo učiniti već u Start meniju.


S lijeve strane menija aplikacije se vrlo lako povuku na desnu, ali ne i obrnuto. Primjetila sam da aplikaciju ne možete jednostavnim povlačenjem dodati s desne u lijevu traku menija.


3. Promijenite veličinu aplikacija u Start meniju desnim klikom miša na aplikaciju. Zatim odaberete opciju "resize" i željenu veličinu.


4. Isključite "Live Tiles". Ukoliko ne želite da vam određene aplikacije blicaju, tj. titraju (one koje se odnose npr. na vijesti s interneta pa se mijenjaju sukladno novim vijestima, ili vaš e-mail), na gornjoj slici vidite opciju kojom možete isključiti ovaj efekt: Turn live tile off.

5. Promijenite boju Start menija (i Taskbara): u meniju imate opciju Settings, u kojoj možete izabrati Personalization te se igrati bojama i temama.


6. Jump Lists: Primjetit ćete da određene aplikacije s lijeve strane menija imaju strelice. Klikom na strelicu otvaraju se zadaci i stavke te aplikacije koje najčešće koristite, što je još jedan način kako brzo doći do najčešće korištenih programa.7. Tablet mode: Ukoliko koristite hibridni uređaj, kojeg možete koristiti kao laptop i tablet (ovakav sam uređaj dobila za testiranje novih Windowsa), Start menu možete staviti preko cijelog ekrana. Na desnoj strani donje trake (Taskbar) kliknite na ikonu Action Center i odaberite Tablet mode.8. Desni klik na Start menu omogućuje vam također niz vrlo brzo dostupnih korisničkih opcija.


9. Abecedna tražilica: Na dnu menija primjetili ste All apps gumb. Pritiskom na njega dobit ćete izlistane sve aplikacije koje imate u kompjutoru, raspoređene abecednim redom (prema početnom slovu). Klikom na određeno slovo otvorit će se popis svih slova. Odaberite željeno slovo i prikazat će vam se sve aplikacije s tim početnim slovom.


10. Grupiranje aplikacija: Aplikacije u meniju možete rasporediti u grupe. Grupirajte ih zajedno na hrpu, kliknite prostor iznad njih i otvorit će se prozor u kojeg možete upisati naziv grupe.


Evo kako sam ja uredila svoj Start Menu, grupirala sam aplikacije za posao, bloganje i zabavu:Sve ove aplikacije su besplatne, a preuzete su s Windows Store-a. Više o toj opciji pisat ću u drugom postu.
Kao što vidite, u Windows 10 maksimalno vam je omogućeno prilagođavanje menija vašim potrebama i nude se zaista brojne opcije. Ne znam hoćete li baš sve koristiti, ali ovo će posebno razveseliti one koji su više informatički potkovani i vole ovoliki izbor.
Sve postove vezane uz ovu kampanju možete pronaći na Facebook, Twitter i Instagram profilu bloga pod oznakom #W101010

0 komentari:

Objavi komentar