Windows 10: kratki pregled


U prethodnom postu pisala sam o svojem sudjelovanju u #W101010 Windows 10 kampanji. Posljednjih tjedan dana koristim nove Windowse i jako sam zadovoljna. U ovom postu htjela bih vas ukratko upoznati s nekim generalnim karakteristikama i izgledom Windows 10, prije nego prijeđem na programe koje najčešće koristim u svakodnevnom radu.
Dobra vijest za one koji su propustili Windows 8 jest da Windows 10 nisu miljama daleko od sedmice. Dizajn je rafiniran, vratio se start gumb, a start menu je preuređen i omogućuje vam maksimalno prolagođavanje vlastitim potrebama (o tome sam pisala u prethodnom postu pa ovdje neću duljiti). Jedna od zgodnih stvari je tzv. Action Center ikona koja se nalazi među notifikacijama na desnoj strani taskbara.


Pritiskom na ovu ikonu dobit ćete brzi pristup važnim fukncijama, kao što su tablet mode, battery save mode, opcije spajanja na internetsku mrežu itd. Meni je zgodna quiet hours opcija, koja ukida obavijesti (notifikacije) kada ne želite da vas se smeta, prekida u radu.
Taskview ikona pruža pregled svih otvorenih aplikacija, a jednostavnom drag and drop operacijom možete neke od aplikacija prebactiti u drugu. Čak možete imati i više virtualnih desktopa. Ovo su po meni poprilično korisna rješenja koja će povećati produktivnost. Ja, recimo, uvijek radim više stvari odjednom i imam otvorenih mnogo prozora odjednom, tako da sam rado dočekala ovakvo rješenje.File Explorer dobio je maleni makeover u usporedbi s onim iz Windowsa 7. Sada imate brzi pristup području u koje možete "zalijepiti" ili "odlijepiti" (pin i unpin) bilo koji folder kojemu najčešće pristupate.


U "Home" dijelu File Explorera možete vidjeti foldere kojima često pristupate (Frequent Folders) i dokumente koje ste nedavno otvarali (Recent Files). Na gornjoj traci vidjet ćete još mnogo operacija kojima brzo možete pristupiti. Također, dokumente možete brzinski mejlati izravno iz File Explorera.


Windows Store donosi mnogo odličnih, korisnih aplikacija, od kojih je veliki broj besplatan. U jednom od nadolazećih postova napisat ću nešto više o tome koje aplikacije koristim za bloganje i posao. Aplikacije se brzo instaliraju, ne trebate učiniti ništa više od jednog klika na install.Windows 10 imaju integrirane određene aplikacije koje, dakle, ne trebate posebno instalirati, a posebno mi se sviđa ona za fotografije i koristit ću ju za bloganje. Aplikacija je jednostavna i nudi nekoliko mogućnosti uređivanja fotografija i filtere.


Novi browser je nešto što me posebno razveselilo. Iako će vas njegova ikona možda podsjetiti na horore koje ste doživjeli uz Internet Explorer, fear not, dear friends. Nema razloga za strah, jer ovaj je browser nešto potpuno drukčije. Zove se Microsoft Edge i ime mu baš priliči. Dosta brzo učitava stranice. Jedna od praktičnih opcija je tzv. reading mode označen malenom knjigom, koji vam sa stranice ukloni reklame i sve ono što vas smeta dok čitate tekst/članak i ostavlja samo tekst i fotografije vezane uz tekst. Jedna od opcija koja se meni posebno svidjela je webnote, kojom možete stvarati zabilješke izravno na web stranici te tako preuređenu stranicu spremiti i dijeliti s drugima. Više o ovome pisat ću u nekom od budućih postova.


Ukoliko ste se već malo informirali o Windows 10, zasigurno ste čuli za Cortanu. Ona je Microsoftova virtualna asistentica, za sad nije dostupna na našem jeziku pa neću pisati o njoj.
Search gumb, odnosno pretraga podataka, smještena odmah pored start gumba još je jedno brzo i praktično rješenje.


Tu je, naravno, i novi Office 2016, o kojemu će također pisati nešto kasnije.
Presuda? Očito je da je Windows 10 vrlo fleksibilan i zanimljiv operativni sustav, posložen poprilično intuitivno. Jedna od ključnih ideja iza ovog sustava je da bude dostupan na što više različitih vrsta uređaja. Moji favoriti / aplikacije koje su mi se najviše svidjele? Office 2016, Edge browser, Windows Store i određene aplikacije iz njega.
Ako koristite Windows 7, voljet ćete Windows 10. Ako koristite Windows 8, 10 je kao stari prijatelj u novom ruhu, kojeg dugo niste vidjeli i jedva ste ga dočekali :)

0 komentari:

Objavi komentar